Готвим национален план за хепатита

PRINT

България е третата държава в рамките на Европейския съюз след Шотландия и Франция и първа в Източна Европа, която предприема стъпки за създаване на Национален хепатитен план. Това стана ясно на кръгла маса по темата, която се състоя днес в парламента. Участниците се обединиха около идеята в разработването на Националния хепатитен план да учатстват представители на изпълнителната власт, медицински експерти, специалисти по фармакоикономика и национално представените пациентски организации.

Целта е планът да обхваща всички проблеми на заболяването – профилактика, скрининг, адекватно и навременно лечение, обучение на медицинските специалисти, пациенти и широката общественост.

Ще бъдат обсъдени и допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него като усъвършенстване на Имунизационния календар на България, въвеждане на достъпни скринингови изследвания и др.

„Бих искала да изразя пълната подкрепа на Комисията по здравеопазването за усилията на българското правителството в посока ограничаване на хепатита в нашата страна и да заявя нашата готовност за приемане на необходимите законодателни промени за постигане на целите, заложени в Националния хепатитен план на България“, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването (на снимката вдясно).

„Националният хепатитен план е една от първите стъпки на правителството и Министерство на здравеопазването към реализирането на цялостна коцепция за ограничаване на най-разпространените заболявания, в унисон с усилията на Световната здравна организация и Европейския съюз“, каза г-жа Десислава Атанасова, министър на здравеопазването (на снимката в средата).

Според г-жа Никола Роуан, национален координатор на програмата за вирусен хепатит на Шотландското правителство, вирусните хепатити (B и C) на глобално ниво са едни от най-сериозните и застрашаващи публичното здраве болести на нашето поколение. Тя допълни, че специализираните програми, ресурсите и координираната активност са от ключово значение както за предотвратяване на бъдещо разпространение на инфекцията, така и по отношение на лечението и грижите за тези, които вече живеят с болестта.

България бе посочена за добър пример и от президента на Световния хепатитен алианс – г-н Чарлс Гор. „Световният хепатитен ден е нещо повече от „ден“ – това е кампания, която цели да фокусира вниманието на обществеността върху вирусните хепатити и се радвам, че днес ЕLPA започва тази кампания в Европа. България е известна с изключителната си креативност в провеждането на кампании за превенция на хепатита и наистина е лидер в акцентирането на важността на това пациентските организации да се включват активно в подобни мероприятия“, коментира г-н Гор.

Той посочи, че е изключително важно да се повишава информираността по темата за вирусните хепатити, но това е само първата стъпка в справянето с този проблем. Важно е управляващите органи да развият и приложат една подробна стратегия за действие. Г-н Гор допъплни, че в много малко държави тази крачка е направена и поздрави българското правителство за тяхната ангажираност в започването на този процес.

„Целта ни е да насърчаваме повече европейски правителства да разработват и осъществят свои хепатитни планове. Горд съм, че България е третата държава в Европейския съюз и първата в Източна Европа, която развива свой Национален хепатититен план. Смятам, че това е добър пример за всички европейски държави като израз на добра политическа воля и съпричастност към темата, както и ефективна дългосрочна стратегия за борба с хепатита“, каза д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA).

България отдавна работи в посока ограничаване разпространението на хепатит у нас. Добър пример за това е ваксинационната програма за хепатит В, която обхваща всички, родени след 1992 г. Превенцията, изследванията, ранното диагностициране и достъпът до лечение могат да спасят много хора от необратимите и дълготрайни ефекти на вирусния хепатит. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Готвим национален план за хепатита беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *