четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГинеколози: 5000 лв. за секцио по желание

Гинеколози: 5000 лв. за секцио по желание

Една от 4-5 бременни ражда със секцио, макар че не във всички случаи има показания за това, съобщи д-р Любомир Дамянов, шеф на Асоциацията на акушер-гинеколозите у нас. Той предлага за раждане с цезарово сечение по желание да се въведе плащане от 5000 лв., което щяло да откаже много жени от ненужната интервенция.

Все пак не бивало да се стига до пълна забрана за подобна операция при изразено желание от страна на родилката. По думите му обаче никой лекар не би се съгласил да извърши оперативна интервенция, ако това носи неоправдан риск.

3% от бременните раждат със секцио по собствено желание, без това да се регистрира в документацията. Касата плаща по-скъпата тарифа, тъй като лекарите вписвали формално основание за операцията. Една от причините медици да убеждават бременните за секцио е, че и за тях това е по-удобно – вместо за 7-8 часа всичко приключва за един час. Д-р Дамянов припомни, че не бива да се подценява риска от от инфекции, от тромбози при коремната операция. Индикациите за цезаровото сечение са 6 категорични и 44 относителни. Например все повече жени са с тесен таз, наричан още „андроиден“.

За бебето секциото не е опасно, но естественото раждане с минаването по родовия канал се отразявало далеч по-благоприятно. Така се активирала мозъчната дейност и работата на белия дроб. Във всяка болница трябва да има опитен екип и анестезиолог в готовност, само така ще се намалят максимално случаите на усложнения и смърт при раждане, поясни д-р Дамянов. по думите му има биологична майчина смъртност от близо 6%, която не може да се контролира.

СНИМКИ: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -