Гери вече е в болница, след като три пъти я връщаха

PRINT

Онкоболната Гергана Вълчева (на снимката със свой братовчед преди да се разболее), на 29 г., вече е в болница благодарение на личната намеса на здравния министър Десислава Атанасова. Преди това тя три пъти бе връщана. Днес линейка отведе младата жена в Онкологията, потвърдиха нейни близки. Гери страда от онкологично заболяване, но са установени много разсейки. Според лекари вече нищо не може да се направи като лечение, размотаваха я по болници, без да я приемат. Майката Марияна Вълчева обаче не се отказа да се бори за детето си, което чакала 17 г.

Настаняването на Гери в болница е глътка надежда за семейството. Драмата започва през април със съмнение за гинекологично заболяване. През октомври в „Токуда“ правят лапароскопска операция на Гери, но само установяват, че е рак и че има разсейки. Насочват я за лечение в Онкологията. След интервенцията Гери е много слаба. Специалистите преценяват, че организмът й няма да понесе химиотерапия. По думите на майката лекарите нищо не обясняват, само изписали обезболяващи хапчета. Състоянието на младата жена е тежко, черният й дроб е огромен, а от корема й теглят литри течности, които се събират там, обясниха специалисти от Онкологията, където сега тя е настанена.

Много други онкоболни обаче се оказват безпощадно изхвърлени от болниците. Близките им са принудени да ги гледат у дома, въпреки че нямат нито познанията, нито квалификацията да се грижат за пациенти в терминален стадий. Причината е, че у нас палиативната грижа, тоест грижата за умиращите в болнични условия, на практика липсва, обяснява д-р Николай Йорданов от Враца. Той ръководи единственото такова специализирано отделение у нас. В закона за здравето е записано, че всеки нелечимо болен има право на палиативни грижи. Право, което у нас остава само на хартия. Клинична пътека има, но няма медицински стандарт. Той се изработва в момента от експертна група, чиито председател е д-р Йорданов.

Нуждата от повече отделения като това във Враца или хосписи е огромна. Болните от рак в България са над 300 000 и немалка част от тях са именно в последния, терминален стадий. В групата на нелечимо болните обаче влизат не само хората с рак, но и страдащи от много други заболявания.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Гери вече е в болница, след като три пъти я връщаха беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *