петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГенна терапия ще лекува диабет в бъдеще

Генна терапия ще лекува диабет в бъдеще

Лечение на диабет чрез препрограмиране на клетките на панкреаса. Тази терапия се разработва от екип на Детската болница към Университета в Питсбърг. Учените се надяват скоро да открият начин, по който да се лекуват различните видове диабет.

Идеята е на д-р Джордж Гитс и екип, които открили как точно да препрограмират клетките в панкреаса. За целта създали безопасен вирус, който „редактира“ по подходящ начин експресията на гените. Вирусът първо открива стволови клетки, които са способни да се превърнат в произвеждащи инсулин, и ги подтиква да започнат да синтезират този така важен хормон.

Клинични изпитвания при хора предстоят

Джордж Гитс диабетКлинично изпитване на генната терапия за лечение на диабет досега не е правено. Методът работи при мишки и маймуни, предстои да бъде приложен и при хора. Екипът на д-р Гитс обаче заяви готовност да започне възможно най-скоро и изпитванията при пациенти. Методът, който те са разработили, е единственото нещо до момента, което показва, че лекува диабета, при това от всички видове, без да потиска имунната система.

Стотици милиони хора по света страдат от една или друга форма на захарната болест. Тя е много коварна заради късните си усложнения, които се появяват 10-15 г. след поставяне на диагнозата.

7 изненадващи симптоми на диабет

Диабетът е 7-ата причина за преждевременна смърт 

Диабетът е главната първопричина, която води до слепота, инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност, както и до ампутация на крака (заради диабетно стъпало). Рисковете, свързани със захарната болест, вече са толкова големи, тя вече е на 7-о място като причина за преждевременна смърт. Данните са на Световната здравна организация.

За по-малко от 40 г. броят на хората с диабет се е увеличил от 108 на 422 милиона. Темпото, с което заболеваемостта расте, логично е по-бързо в страните със среден и нисък доход.

Милионите болни хора по света се надяват медицината да открие как не само да ги лекува, а и как да ги излекува.

Инсулинова резистентност – какви трябва да са диетата и лечението

Терапията действа и при трите основни типа диабет

Диабет тип 1 е известен като ювенилен, младежки. Започва, когато тялото не успява да произведе инсулин. Хората с диабет тип 1 са зависими от инсулина – за да живеят, трябва да приемат инсулин ежедневно.

Диабет тип 2 засяга начина, по който тялото използва инсулин. Докато тялото все още произвежда инсулин, за разлика от тип 1, клетките в организма не реагират толкова ефективно, колкото някога. Това е най-често срещаният тип диабет.

Гестационният диабет се среща при жени по време на бременност, когато тялото може да стане по-малко чувствително към инсулина. Гестационен диабет не се развива масово при бременните и обикновено отшумява след раждането.

Има и по-рядко срещани видове – моногенен диабет и диабет, свързан с кистична фиброза.

8 дефекта на организма в основата на диабета

Преддиабетът повишава сериозно риска от захарна болест

Преддиабетът е състояние, при което кръвната захар е по-висока от обичайното, но още не е диабет. Хората с преддиабет обаче са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2, въпреки че обикновено нямат симптоми.

Рисковите фактори за преддиабет и диабет тип 2 са сходни. Те включват наднормено тегло, фамилна история за диабет с високо ниво на лош холестерол, високо кръвно налягане, синдром на поликистозните яйчници.

В случай на диабет тип 2 инсулиновата резистентност настъпва постепенно. Ето защо лекарите често препоръчват да се правят промени в начина на живот в опит да се забави или да се обърне този цикъл.

Здравословното хранене може да помогне за предотвратяване, обръщане или управление на диабета. При наднормено тегло бавните, но постоянни цели за отслабване са по-ефективни. Препоръчва се и по 30 минути ходене 5 дни в седмицата или аеробика, каране на колело или плуване.

По статията работи Ина Димитрова

Източник: Сайънс Дейли

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -