Генна мутация дава способност да четем мислите на други

PRINT
телепатия

Всеки от нас познава хора, които лесно улавят и разбират емоциите на околните. Затова пък други пък по-трудно се ориентират в тази фина материя. За жените е по-вероятно да попаднат в първата група, отколкото за мъжете. Това обявиха експерти от университета в Кеймбридж и компанията 23andMe. Те добавиха и любопитно пояснение към наблюдението за тази специална интуиция на дамите – способността им се дължи на определени гени.

Експертите провели тест с доброволци. Участниците трябвало да определят емоцията на лице от снимка, която показвала само очите. Очите са прозорец на душата – това е стара истина. По тях най-ясно си личат истинските емоции, които вълнуват даден човек. Въпреки това някои хора изобщо не могат да се ориентират. Онези, които се справили добре с разчитането на мислите на другите само по снимките, били предимно жени. Представянето на мъжете в това отношение било по-лошо.

Учените от Канада сега анализирали резултатите от подобни тестове с участието на над 89 000 души в различни страни. Всички те доказали, че жените се справят по-добре от мъжете със задачата да разчитат емоциите в очите.

Четем мисли на другите заради третата хромозома

Това накарало експертите да отидат още по-далеч – те потърсили причината за тези драстични разлики в резултатите. Изследванията им показали, че това е свързано с гените.

Способността за „четене на мислите“ на другите била свързана с генетични варианти в третата хромозома. За разлика от жените, при мъжете тези генетични варианти в третата хромозома не оказвала влияние върху тези способности. Известно е, че нивото на експресия на гена LRRN1, който се намира в третата хромозома, е високо в стриатума – мозъчна област, свързана с емпатията (чувство на съпричастност).

Любопитното е, че хората с аутизъм и анорексия разпознават по-трудно емоциите в очите на другите. Учените обаче установили, че откритите от тях генетични варианти увеличавали риска от анорексия, но не и от аутизъм.

Източник: DailyMail

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Генна мутация дава способност да четем мислите на други беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *