петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГените се оказаха по-важни за инфарктите

Гените се оказаха по-важни за инфарктите

Обикновено като причини за инфаркта се изтъква начинът на живот  – липсата на достатъчно движение, наднорменото тегло, високото кръвно или пушенето. Ново мащабно международно проучване обаче разкрива, че наследствеността играе много по-важна роля за възникването на сърдечносъдовите заболявания, отколкото изобщо се е предполагало до този момент.

В проекта участват 180 учени от Европа, Америка и Азия, съобщава немският „Нетдоктор“. Те идентифицирали 100 позиции в ДНК, които се свързват с опасната сърдчена болест. 46 гена са причина за внезапното умиране на части от най-важния мускул, сочат предварителните данни от проучването, а досега в науката бяха познати 31 рискови гена. За някои от тях вече е доказвано, че са основен виновник за смущения в мастната обмяна и възпалителните реакции. Това са двата основни пътя, по които възниква инфарктът.

Анализът на генетичен материал от 190 000 души сега разкрива още гени, които формират наследственото предразположение за сърдечносъдови заболявания. Около 60 000 от участниците в проучването вече са прекарали инфаркт, а останалите са здрави и служат като контролна група. До края на проекта учените са си поставили амбициозната задача да дадат конкретен отговор каква точно е ролята на новите сочени като виновни гени за сърдечната смърт.

„Сърдечният пристъп връхлита неочаквано и затова е важно да се знае повече за рисковите фактори. Така може да се работи по-ефективно за профилактиката“, казва кардиологът проф. Хериберт Шункерт от Мюнхен, който е част от екипа в международното проучване.

Мащабният проект полагал основите на едно ново разбиране за възникването на заболяването. Ако усилията се увенчаят с успех, ще се положи начало на нови стратегии за избягването на инфаркта, допълва проф. Шункерт.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -