петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГений не се ражда, а се става

Гений не се ражда, а се става

Гений не се ражда, а се става, твърдят учени от Университета на Мичиган, цитирани от CTV News. Решаващо е в случая е взаимодействието между гени и човешко поведение. За да стигнат до този извод, Зак Хамбрик и колегите му провели проучване сред 850 двойки близнаци.

Те сравнили еднояйчни и двуяйчни близнаци. Генетичната информация при двуяйчните е идентична на 50%, а при еднояйчните – на 100%.

Учените успели да определят на какъв етап от развитието на гениалността се включват наследствените фактори. Способността човек да се упражнява упорито в продължение на часове до голяма степен се дължи на гените, твърдят експерти. Поради тази причина гениалните музиканти са хора, които са в състояние да се потопят в работата си. От друга страна колкото и упорито да се трудите, ако нямате правилните гени, няма да се стигне до невероятни резултати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Някои хора виждат буквите в цветове, а звуците имат вкус 
Творците имали по-често психични отклонения 
Травма превърна неудачник в музикален гений 

Противно на общоприетото схващане, че с натрупването на практическия опит ролята на гените отслабва, се оказва, че е точно обратното – силата на гените става все по-значима. Това се доказва от факта, че дори при подчертано трудолюбиви хора нивото на постиженията варира в широки граници, а за гении се признават само единици.

Източник: CTV News

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -