Алцхаймер може би започва още на 3 г.

PRINT

Генът на болестта на Алцхаймер започва да намалява обема на човешкия мозък още на възраст от 3 години! Изводът е направен от учени от университетите в Хавай, Йейл и Харвард, пише британският в. „Телеграф“. Така нареченият ген на Алцхаймер – мутация на APOEe4, значително повишава риска от деменция. Оказва се, че той започва да влияе на мозъка още от най-ранна детска възраст. Според американските учени на около 3-годишна възраст се забелязват намаляване на размера на мозъка и спад на когнитивните функции. Децата с генната мутация APOEe4 демонстрирали по-лоши резултати на тестове за паметта, вниманието и функционална активност от другите свои връстници.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Преди това учените доказали, че за носителите на тази генна мутация вероятността да се разболеят от алцхаймер е 15 пъти по-голяма. Някои области на мозъка като хипокампуса и долната париетален лоб били с 22% по-малки при тези хора, отколкото при други без мутация на APOEe4. Тази генетична мутация се среща при около 14% от хората по света. Американското проучване е първото, което показва генетичните промени, които в крайна сметка водят до болестта на Алцхаймер и могат да причинят значителни промени в мозъка още на много ранен етап от живота.

Генетичното тестване на децата позволява да се идентифицират онези, които са в рисковата група, и които несъмнено биха спечелили от ранното започване на терапевтични процедури, които включват подкрепа за получаването на образование, прием на лекарства за профилактика, внимателно проследяване на здравословното състояние и по-активно физическо натоварване. Изводите си учените направили въз основа на изследването на гените и особеностите на работата на мозъка при 1187 души на възраст от 3 до 20 години.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Алцхаймер може би започва още на 3 г. беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *