петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноФалшиви сайтове за билки и добавки печелят на гърба на болните

Фалшиви сайтове за билки и добавки печелят на гърба на болните

Фалшиви сайтове, които рекламират чудодейни билки и хранителни добавки, способни да преборят най-тежките болести, които мъчат човечеството, напоследък не се свенят да публикуват измислени интервюта и приписани на известни институции или личности твърдения. Днес Министерство на здравеопазването е изпратило сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Ивайло Спиридонов с копие до отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, относно фалшифициране на електронната страница на министерството.

Този рекламен сайт съдържа категорично невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите, съобщават от МЗ. Само преди дни друга интернет страница, имитираща портала на БНТ, рекламира продажбата на “вълшебни” чайове за унищожаване на паразити в човешкия организъм. Същият сайт бе публикувал и измислено интервю с д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Възможно е и двата сайта да са дело на един и същ недобросъвестен търговец, който преследва само печалби.

Плашат хората с абсурдни твърдения: 8 от 10 души били заразени с опасни паразити?!

Очевидно поради липсата на достатъчно добър контрол и регламент за интернет у нас подобни практики са се превърнали в машина за печелене на пари на гърба на хората и тяхната мъка. Разчита се на това, че българите не са особено грамотни в ползването на интернет и не могат да различат истинските статии със собствен източник от фалшивите. Такава дейност е на ръба на закона, защото продажбата на билки и добавки не подлежи на същия строг контрол, който се прилага за лекарствата. Разчита се, че и да се стигне до санкции, те няма да са много високи.

Фалшивият сайт с измисленото интервю на д-р Кунчев.
Фалшивият сайт с измисленото интервю на д-р Кунчев.

И в двата случая текстовете са абсурдни, плашат хората със смъртоносни паразити. Въпреки това зрители на обществената телевизия са се обадили в редакцията, защото са били подведени. Самият д-р Кунчев определи публикацията като груба манипулация и злоупотреба. „За мен това граничи с престъпление“, заяви той при гостуването си в сутрешния блок на БНТ„Две неща ме учудват – нахалството на тези хора и лековерието на голяма част от нашия народ“, каза още главният държавен здравен инспектор.

Подобни фалшиви сайтове излизат като спонсорирани във Фейсбук и в рекламите на Google, които пък се явяват в различни информационни и напълно редовни сайтове, които публикуват реклами от AdWords. В много случаи зад тези търговски практики стоят руски домейни.

В измисленото интервю с д-р Кунчев се твърди следното: „Паразитолозите бият тревога! 95% от населението на ЕС е заразено с паразити, 8 от всеки 10 смъртни случая – са на тяхната съвест!“. От името на д-р Кунчев се препоръчва специален чай срещу паразити, за който установено, че помага на всички пациенти. В края е поместен линк, откъдето може да бъде поръчан “вълшебният“ чай на половин цена.

Как да разпознаем фалшиви „здравни“ сайтове

  1. Твърденията в него са абсурдни! Ако имаше вълшебна билка, която да лекува рак, тя щеше да се патентова и използва по съвсем друг начин и ред, а не на никому неизвестен до момента сайт. Твърдения от сорта, че паразити причиняват десетки болести са несериозни. Още по-невероятно е, че с някаква билкова смес ще се изчистите от тях веднъж завинаги!
  2. Внимавайте, когато ви уговарят от името на известни хора или институции! Винаги можете да направите проверка за оригиналния сайт на съответната организация, която се цитира във фалшивия.
  3. Разгледайте по-внимателно самия сайт. Обикновено под статията, която възхвалява чудодейния препарат, има само хвалебствени коментари. Сайтът има меню, но то е недействително, рубриките не водят до никакво друго съдържание освен призив да си купите продукта или отново същата статия.
  4. Не е излишно да се допитате до медицински специалисти – вашия личен лекар или дори фармацевт от кварталната аптека, ако смятате да купите от интернет билки или добавки. Ако тези препарати са редовни, ще се продават и в аптеката. Поне ще получите адекватен съвет дали съставките им наистина струват толкова!
  5. По правило предлаганите във фалшиви сайтове билки, чайове и хранителни добавки са с много високи цени. Чай за 59 лв.? Комбинация от три билки за 100 лв.? Влезте в аптеката и вижте колко струват подобни продукти!

Накрая един трик – ако сте попаднали на сайт, където има снимка на водещ специалист, който ви убеждава в уникалните свойства на някакъв продукт, кликнете с десен бутон на мишката върху снимката. Изберете опция Search Google for image. Така ще видите резултати от търсене в гугъл за тази снимка. Обикновено се оказва, че тя е на нищо неподозиращ за въпросната реклама редовен лекар от Русия.

Ина Димитрова

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -