Европейският ден за борба със затлъстяването бе отбелязан в Русе

PRINT
Здравословно и вкусно Русе

19 май беше изпълнен с ярки емоции за малки и големи в град Русе активности на социалната кампания ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Заедно, в името на една инициатива, бореща се срещу затлъстяването, жителите на града приготвяха рецепти, измерваха здравните си показатели и се забавляваха през целия съботен ден.

„Здравословно и вкусно“ е инициатива на кампанията „Здравето има значение“, чиято мисия е да напомни на родители, учители и всички отговорни за здравната култура на децата, че здравословното хранене може да бъде лесно и забавно за подрастващите, стига да им бъде показано как да го следват. Събитието на площад „Свобода“ в Русе предложи на посетителите разнообразна програма и интересни занятия.

Детски работилници приготвиха закуски

Сред атракциите бяха детските работилници под крилото на „Фондация за храната“ и инициативата Food Revolution Day, която се провежда за втора година в България. Включилите се деца и доброволци от Професионален клуб „Здраве“ към Русенски университет „Ангел Кънчев“ приготвиха вкусни и полезни закуски, които да бъдат и лесно преносими в училище.

Борислава Люцканова, собственик на издателство „Вдъхновения“, специализирано в издаването на здравни книги и наръчници за здравословен начин на живот, беше един от организаторите. Тя сподели своя опит в здравословното хранене и важните акценти, на които всеки родител и възпитател трябва да наблегне, за да научи детето, как да прави правилния избор за своето здравословно хранене.

Сред гост-лекторите бяха и автори на книги на издателство „Вдъхновения“, като Деница Андонова, която даде холистични съвети и препоръки, а д-р Ани Димитрова помогна на повече от 100 човека да направят своето безплатно измерване на телесни показатели. Сред лекторите бяха предприемачът по индивидуална медицина Боряна Герасимова, както и медицинската сестра и бивш възпитаник на РУ „Ангел Кънчев“ Гергана Стоянова.

Г-жа Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата, сподели мисията на инициативата в ефира на Българската национална телевизия: „Здравето и храната вървят ръка за ръка. Здравословната храна не е непременно скъпа или безвкусна. Здравословните навици се изграждат в семейството“. Посетителите на „Здравословно и вкусно“ успяха да се насладят на силен детски смях и усмивки по време на игрите и състезанията, организирани от Българо-румънския детски фонд към Българо-румънската търговско промишлена палата.

Голям бе интересът към безплатните прегледи

Една от най-посещаваните активности по време на събитието бяха безплатните прегледи на нивата на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол, организирани от лаборатория „Здраве“. „Когато се отнася до здравето, профилактиката е много важна за предотвратяването на тежките последствия от редица заболявания. Превантивните мерки ни помагат да хванем една болест в начална фаза и да я преборим по-лесно“ споделя д-р Розина Мирчева, управител на лабораторията.

„Здравословно и вкусно“ несъмнено остави траен отпечатък върху съзнанието на родителите, както и много запомнящи се емоции за децата. Здравословните продукти на изложители като Вдъхновения Natural Shop: био магазин и сладкарница, етеричните масла на DoTERRA, както и свежите фрешове и смутита на БИОтека ДАРче, гарантираха неповторим вкус.

Песните на финалистките от България търси талант – Мирела и Пресияна Димитрови, както и танците на дружение „Северно сияние“, фолклорно студио „Зора“, танцово училище “Street Dance School The Center”, хип-хоп формацията „The Iron Squad“ към Общински младежки дом – Русе допринесоха за настроението. Футболистите от детско-юношеската школа на ФК Дунав Русе пък демонстрираха игра с топка на малки врати.

Усмивките, които „Здравословно и вкусно“ донесе на всички участници и посетители, са повод за нови емоции. Кампанията „Здравето има значение“ ще продължи инициативите в посока възпитаване на здравна култура при децата и в София през следващите месеци.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Европейският ден за борба със затлъстяването бе отбелязан в Русе беше последно модифицирана от: май 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *