петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕврокомисарят Джон Дали: пушех по 60 цигари на ден, но ги отказах...

Еврокомисарят Джон Дали: пушех по 60 цигари на ден, но ги отказах от раз

9000 българи са се записали за онлайн кампанията на ЕС за отказване на цигарите, съобщи в София еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали. Общо над 160 000 европейци са се регистрирали на сайта exsmokers.eu, където получават съвети как да оставят вредния навик. Кампанията се цели главно към 25-34 годишните пушачи, като непрекъснато им изтъква личните финансови и физически ползи, които човек може да получи от промяната.

Самият аз отказах цигарите преди години и знам колко трудно става това, поясни Дали. Започнал да пуши като млад, защото било модерно. В един момент стигнал до 60 цигари дневно. Отказал  ги от раз на един 1 януари. Първите две седмици страдах много, но оттогава досега съм щастлив, че се чувствам много по-добре, разказа още Дали.

Пушенето е най-важната предотвратима причина за смърт в Европа, изтъкна еврокомисарят. Той се среща с премиера Бойко Борисов и министър Стефан Константинов, за да види докъде е стигнала България в законодателните промени, ограничаващи пушенето. Великобритания е една от страните с положителен опит в тази насока, можете да почерпите идеи оттам, смята Дали. Ресторантьорите нямало защо да се страхуват, че бизнесът им ще пострада от пълната забрана за пушене на закрито. Статистиките в европейските страни, които вече са я приели, сочели, че в дългосрочен план посещаемостта дори се е увеличила.

Джон Дали припомни, че употребата на цигари и тютюневи изделия е сериозен фактор за ръст при много заболявания. Ако пушенето не бъде ограничено, то в съчетание със застаряването на населението може да доведе до фалит някои национални здравни системи, смята той. Забраните давали ефект сравнително бързо. Само за няколко години Испания отчела спад от 17% в кардиологичните операции. Най-важното било пушенето вече да не се представя като нещо атрактивно и модерно за младите хора. Очаква се до края на годината да бъде въведена промяна в европейска директива, с която да се забрани овкусяването на цигарите.

За да стимулира все повече хора да откажат цигарите, Европейската комисия разработи уникален дигитален инструмент iCoach, който е безплатен и достъпен на всички официална езици в ЕС. Той предлага на хората персонализирани съвети как стъпка по стъпка да успеят да останат завинаги експушачи.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -