Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

PRINT
ДНК генетични дефекти

Някои хора са предразположени да развият по-тежка форма на COVID-19, когато коронавирусът на SARS-CoV-2 попадне в тялото и за това има причина. Учените от Университета на Британска Колумбия установиха редица вариации на гена ABO, които увеличават този риск. Те  изследвали данни за генната активност в белите дробове на здрави хора и пациенти, заразени с коронавирус. Взели под внимание също така информация за синтеза на протеини при хора без COVID-19.

Защо само някои получават имунитет срещу COVID-19?

Сравнението помогнало да се идентифицират специфични биомаркери, свързани с чувствителността на човека към коронавирусна инфекция. Така успели да идентифицират няколко гена, свързани с отговора на имунната система към COVID-19, които едновременно били показателни и за уязвимостта на човека към коронавируса.

Вниманието на учените било привлечено от гена ABO, който определя кръвната група. Оказва се, че той значително повлиява показателите за податливост към инфекция. Очевидно поради тази причина още преди месеци бе съобщено за връзка между кръвната група и риска от инфекция. Нулевата кръвна група статистически е по-защитена, а хората с кръвна група А карат по-тежко инфекцията.

Кръвна група АВ с най-голям риск за сърцето, а 0 – с най-малък

Сега се откриват допълнителни детайли – хората с определени варианти на гените SLC6A20, ERMP1, FCER1G и CA11 имат повишен риск от развитие на COVID-19.

Източник:

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 1.5]
Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса беше последно модифицирана от: май 19th, 2021 Iliana Angelova
loading...