Ето билка за рак – миртата се бори успешно с туморите

PRINT
мирта

Учените откриха ново мощно оръжие срещу рака – то се съдържа в листата на храста мирта. Растението действа не само антиоксидативно и противовъзпалително, но и успешно се противопоставя на туморните клетки. Механизмът, по който това се случва, бе открит от немски учени. Миртата е вечнозелен храст, чиито листа се използват доста в средиземноморската кухня като подправка за печени меса. Етеричните масла от него пък намират широко приложение в козметиката, главно за мъжки продукти.

От предишни проучвания имаше сведения, че веществото Myrtucommulon, което се добива от листата на миртата, действа срещу раковите клетки дори в минимални количества. Най-ценното е, че веществото действа изключително селективно – например при левкемия то атакува само раковите клетки, но щади белите кръвни телца.

Екип от учени под ръководството на Оливер Верц в университета „Фридрих Шилер“ в Йена проучиха детайлно какви процеси протичат. Обясниха какви важни биологични процеси протичат в една ракова клетка, съобщава Netdoktor.

Вещество в билката атакува енергийния източник на раковата клетка

Те стъпили на факта, че веществото Myrtucommulon атакува митохондриите на раковите клетки – това са електроцентралите на клетките. Туморните клетки зависят от доставката на енергия в много по-голяма степен от другите клетки, тъй като се размножават много бързо. Ако това се пресече, това засяга нарастването и съществуването на целия тумор.

Учените потърсили целенасочено протеин в митохондриите на левкемийна клетка, който влиза във взаимодействие с веществото от миртата. След няколко опита в крайна сметка открили подходящия протеин – Hsp60. Той спада към т. нар. определена група протеини, които охраняват митохондриите и пречат на тяхното деактивиране чрез клетъчен стрес. Ако тези протеини бъдат изключени, се парализира цялата енергийна централа на клетките.

Експертите откриват и още един механизъм – протеинът Hsp60 охранява други два – LOPN и LRP30, които стимулират растежа на туморите. Така в хода на работата си те направили два важни извода – от една страна изяснили къде е слабото място на туморните клетки, което може да бъде атакувано с природното вещество, а от друга – установили нови важни факти за биологичните процеси в туморната клетка.

Немските учени планират да продължат работата си по изучаване на действието на Myrtucommulon и използването му в лекарства срещу рака. Те ще наблегнат и на значението на протеина Hps60 за възникването на рака и борбата с него.

Внимание! Тази статия не бива да се ползва за самолечение и не замества консултацията с лекар, особено когато става дума за онкологични заболявания.

[Общо: 10    Средно: 2.8/5]
Ето билка за рак – миртата се бори успешно с туморите беше последно модифицирана от: март 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *