вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто как може да изглеждат симптомите при рака на гърдата

Ето как може да изглеждат симптомите при рака на гърдата

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Ключово за успеха на лечението е ранното му откриване. Профилактиката в някои страни обаче не е на ниво. Най-важното е всяка жена редовно сама да проверява гърдите си, да опознае собственото си тяло и правилно да тълкува сигналите.

Ранните признаци на рака на гърдата могат да бъдат различни. Как може да изглежда отвън туморът, разкрива снимка на кутия с лимони. За кратко време тя се превърна в хит във фейсбук, тъй като показва по един прост и нагледен начин за какви подозрителни признаци да е нащрек всяка жена.

Вижте графики и указания как да проверявате гърдите си за бучки

Графиката с лимоните е направена от Световната организация за рака на гърдата, която се опитва по този начин да привлече вниманието на повече жени към профилактиката. Изображението напомня, че познаването на симтомите на рака на гърдата далеч не се свежда само до напипването на бучка.

Дори при напреднал тумор може да не се опипва бучка

„През декември 2015 г. видях една вдлъбнатина, подобна на изобразените на снимката. Тогава веднага разбрах, че имам рак на гърдата“, пише във фейсбук Ерин Чийз от САЩ. „Опитах се да опипам тумор, но той още не можеше да се усети по този начин. Карциномът на млечната жлеза е бил диагностициран пет дни по-късно. Месец по-късно стана ясно, че той е в 4-ти стадий,“ обяснява 38-годишната жена. „Знаех какво е рак на гърдата. Знаех всичко за самостоятелните проверки с опипване на гърдата, но именно картинката с лимоните ми помогна да осъзная, че имам онкологично заболяване. “

Ерин Чийз подчертава, че жените, но и мъжете, които също са засегнати от болестта, макар и в по-малка степен, се нуждаят от полезна информация за рака на гърдата. Формално проведени кампании, които уж се грижат за информираността чрез прекалено опростени социално-медийни кампании не вършат работа, допълва тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -