Епидемия от морбили – болните са най-много в София град и София област

PRINT
проф. Мира Кожухарова

Епидемия от морбили у нас отчитат експертите в Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Мира Кожухарова съобщи в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви, че от февруари до 8 август 2019 г. са регистрирани  1134 случая на острото заразно заболяване. 

Необичайното е, че морбили продължава да се разпространява и през лятото, което не е характерно за заболяването. Последно вирусът бе открит у 29-годишен мъж, който работи на летище Варна. На седмица се регистрират около 20 нови случая, поясни още проф. Кожухарова. Най-много са болните в София град и София област.  

Те са около 700 души. Болните са основно деца до 9-годишна възраст – те представляват 80% от регистрираните случаи. За проф. Кожухарова е ясно, че тези деца на са получили ваксина, въпреки че тя е в задължителния имунизационен календар.

Болните деца не са били ваксинирани за морбили

“Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас“, коментира епидемиологът.

Морбили е силно заразно заболяване. Ако човек не е ваксиниран или преболедувал, вероятността да прихване инфекцията дори при бегъл контакт с вирусоносител е над 95%, посочи преди време д-р Ангел Кунчев. Ваксината се поставя с две дози, като първата се прави на 13 месеца, а на 12 г. се слага втората. Дори само първата доза дава висока степен на защита. Поради това най-застрашени са бебетата до 13 месеца, но и всички деца, които не са ваксинирани.

Вижте тук всичко за морбили – начин на предаване на инфекцията, първи симптоми и лечение:

Кой е в риск да се разболее от морбили

Източник: bTV

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Епидемия от морбили – болните са най-много в София град и София област беше последно модифицирана от: август 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *