Епидемия от хепатит А в София

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

В София броят на болните от хепатит А достигна много високи стойности, събощиха лекари инфекционисти. На практика сме в епидемия по думите им, макар че тя официално няма да се обявява. При жълтеницата няма установен праг на заболеваемостта, отвъд който да се говори за епидемия, както е при грипа. В Инфекциозна болница обаче разкриха допълнителни болнични стаи, в белодробната болница има цяло отделение за болните с хепатит А, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.

От началото на 2012 г. са съобщени 3424 болни, става ясно от епидемиологичния бюлетин на Центъра по заразни и паразитни болести. Само за последната седмица са регистрирани нови 237 болни. Най-много са те в  София – 58, следвана от Видин, Перник, Монтана и Пловдив.Лекарите препоръчват повишено внимание, тъй като се очаква хепатитът да властва поне до януари.

КЪДЕ ДЕБНЕ ВИРУСЪТ НА ХЕПАТИТ А?

Вирусът на хепатит А се предава само по орално-фекален път. Дори и тези, които карат леко болестта, го излъчват в количества, които могат да заразят околните, особено ако не са си измили ръцете както трябва. Кихането на болен близо до нас не носи риск – това отличава хепатит А от вируса на грипа.

Винаги когато в болницата пристига болен от жълтеница, лекарите го разпитват подробно за контактите и местата на пребиваване, какво е правил. Трудно е обаче да се проследи всичко по веригата, понеже инкубационният период на инфекцията е 30-40 дни. Това означав, че тези, които сега са болни, са се заразили в края на септември.

В София източниците на заразяването са битови, а пътят – орално-фекален. Най-голямата опасност са леко болните, които не знаят че имат хепатит А, продължават да излизат и да се срещат с други хора, и дори ходят на работа. Такъв човек може да работи в заведение за хранене и да приготвя храната, да реже зеленчуците. Той предава вируса на десетки други хора, ако не си мие старателно ръцете. И при хора, които не са на легло, вирусът се отделя в големи количества с фекалиите. След 40 дни отивате на лекар, превивайки се от болки в стомаха и с температура, и дори не си спомняте къде сте яли салатата или сандвича преди толкова време. Вирусът на хепатита може да попадне дори в кафето.  Оцелява и при ниски температури, като може да бъде открит и в замразени храни или дори кубчетата лед.

Вирусът загива от дезинфектанти или при температура над 70-80 градуса, но пък е много издръжлив навън дори при минусови температури. Има изследвания, които сочат, че попадайки в отпадни води през есента, той е способен да оцелее до пролетта, да се активира и отново да заразява. Не се предава много лесно, трябва да погълнем повече вируси – няколко хиляди, за да се разболеем. В домакинство, където има болен, другите може да останат здрави, ако спазват . У нас все пак има практика с профилактична цел да се дават гамаглобулини за подсилване на имунитета при контакт с болен. Ако се спазва висока хигиена в дома на болния – всички си мият грижливо ръцете, а тоалетните се дезинфекцират, опасността е минимална.

Можем да си донесем вируса вкъщи и с мръсни обувки отвън, къй като вирусът понякога се съдържа и в праха по улиците. Сваляме обувките с ръце и веднага след това похапваме бисквита – така инфекцията ни е гарантирана.

Хората се страхуват и от обществените сметища, които са на открито. На теория те представляват риск, но на практика досега не сме имали доказан случай оттам да плъзне заразата, каза д-р Кунчев. Заразяването става само след като погълнем вируса, поясни специлистът. Той препоръчва хората, които по цял ден са навън и не могат винаги да си мият ръцете, да ползват някакъв джобен дезинфектант – кърпички или шишенце, каквито се продават в аптеката.

Освен високата хигиена има и друг начин да се предпазим от хепатит А – чрез ваксина. Препаратът струва около 50 лв. и пациентите трябва сами да заплатят за него, защото той е в препоръчителния, а не в задължителния имунизационен календар. Мнението на здравните експерти е, че в България заболеваемостта е достатъчно висока. Рекордьори сме в ЕС заедно с Румъния и Полша. Затова искаме ваксината да бъде безплатна поне за някои уязвими групи, каза д-р Кунчев. Засега обаче въпросът остава нерешен.

До 5 г. след имунизацията се улавят антитела, което значи, че защитата е на необходимата висота. Организмът обаче има имунологична памет и дори след още много години при среща с вируса човек реагира с много по-бързо и адекватен отговор на защитните сили. Може и да не предотврати заболяване след изтичането на 5-те години, но при всички случаи то ще протече много леко, уверява специалистът.

Ако в момента се започне кампания за ваксиниране обаче може да се случи така, че поради дългият инкубационен период (около 40 дни) човекът вече да е заразен и когато се разболее, за отдаде това на ваксината. След поставянето на инжекцията трябват поне 15-20 дни, за да се изгради имунитет.

Свързана тема:

Как става заразяването с хепатит?

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Епидемия от хепатит А в София беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *