Морбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация

PRINT
проф. Тодор Кантарджиев

Реална е опасността у нас да избухне епидемия от морбили. За това предупреди по БНТ проф. Тодор Кантарждиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболяването е изключително заразно, а в страните около България – Румъния, Сърбия и Северна Гърция вече има много болни. Морбили, познато още като дребна шарка, е регистрирано и в други европейски страни като Германия, Франция и Италия.

Хигиенните мерки само донякъде може да ограничат заразата. Вирусът на морбили е изключително прилепчив. За да се разболеете, ако не сте имунизиран е достатъчно само в стаята да влезе болен човек.

Проф. Кантарджиев съветва помещенията редовно да се проветряват, да играят повече на чист въздух. Контактът на най-малките до 1-годишна възраст да се избягва с хора, върнали се от чужбина, особено от Гърция.

Напоследък се отчита ръст на болните от морбили в Гърция и това буди тревора. Тъй като много хора оттам пътуват от и до България, рискът от пренасяне на морбили у нас е реален. Едва около 70% от децата у нас били ваксинирани.

Смъртността при болестта достига до 1 на 1000, припомни проф. Кантарджиев. Коварното при тази инфекция обаче са късните последствия.  Ако се развие тежка форма на инфекция с морбили, след време може да настъпят усложнения, които засягат централната нервна система. Някои пациенти остават с тежка инвалидизация за цял живот.

Само ваксината пази, 70% от децата у нас имунизирани

Единствената надеждна защита е имунизацията. Само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.

Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът

Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

През 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент. По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели) . Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г. Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% .

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите.

[Общо: 7    Средно: 3/5]
Морбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *