четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМорбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация

Морбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация

Реална е опасността у нас да избухне епидемия от морбили. За това предупреди по БНТ проф. Тодор Кантарждиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболяването е изключително заразно, а в страните около България – Румъния, Сърбия и Северна Гърция вече има много болни. Морбили, познато още като дребна шарка, е регистрирано и в други европейски страни като Германия, Франция и Италия.

Хигиенните мерки само донякъде може да ограничат заразата. Вирусът на морбили е изключително прилепчив. За да се разболеете, ако не сте имунизиран е достатъчно само в стаята да влезе болен човек.

Проф. Кантарджиев съветва помещенията редовно да се проветряват, да играят повече на чист въздух. Контактът на най-малките до 1-годишна възраст да се избягва с хора, върнали се от чужбина, особено от Гърция.

Напоследък се отчита ръст на болните от морбили в Гърция и това буди тревора. Тъй като много хора оттам пътуват от и до България, рискът от пренасяне на морбили у нас е реален. Едва около 70% от децата у нас били ваксинирани.

Смъртността при болестта достига до 1 на 1000, припомни проф. Кантарджиев. Коварното при тази инфекция обаче са късните последствия.  Ако се развие тежка форма на инфекция с морбили, след време може да настъпят усложнения, които засягат централната нервна система. Някои пациенти остават с тежка инвалидизация за цял живот.

Само ваксината пази, 70% от децата у нас имунизирани

Единствената надеждна защита е имунизацията. Само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.

Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът

Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

През 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент. По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели) . Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г. Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% .

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -