четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕмулгаторите в храните - виновни за болести на червата?

Емулгаторите в храните – виновни за болести на червата?

Емулгаторите са вещества, широко използвани в хранителната индустрия. Оказва се обаче, че те са истински бич за червата и при продължителна употреба може да ги увредят. Емулгаторите се използват за производството на хляб, шоколад, маргарин, майонеза, сладолед, слагат ги в много готови ястия и бонбони.

Много от тези вещества са получени по химичен път и могат да увредят защитния слой на тънките черва. Така провокират възпалителни заболявания в тях. Някои от най-неприятнитя са болест на Крон и урцерозен колит. Данните са на Държавния университет Джорджия в Атланта, пише германският „Лекарски вестник“, като цитира публикация на списание „Нейчър“ (Berliner Ärzteblatt 27.02.2015/Nature, 2015).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диагностика и хранене при улцерозен колит 
Болка около пъпа издава улцерозния колит 
Добавки с витамин В3 свалят риска от рак на дебелото черво 

Обясненията, които дава Европейският институт по хранителни стоки (EUFIC), звучат направо оптимистично. Емулгаторите правят хранителните продукти по-вкусни, заявяват оттам. Веществата, които сега се влагат в храните, са или пречистени натурални вещества, или синтетични химикали, които имат подобни структури като тези на естествените продукти.

Според института хлябът ще има по-лош вкус, ако се приготвя без тези вещества. И разбира се, според експертите му, няма никакви рискове за здравето от употребата им. Не е чудно, че точно този институт вади подобни аргументи, отбелязва немското издание. Немалка част от неговото финансиране идва от хранителната индустрия, в допълнение към тях идват и пари от Европейската комисия.

Напразно ще търсите предупреждения за възможни рискове, свързани с емулгаторите, на уебстраницата на EUFIC. За съжаление по темата досега нямаше истински издържани от научна гледна точка проучвания за последиците от интензивната употреба на емулгаторите. Има сведения, че те може да провокират алергии, киселини и смущения в стомаха и червата, разграждане на костите, хиперактивност при децата и калцирания в кръвоносните съдове.

Сега обаче учените от Университета в Атланта представиха доказателства, че при опитни мишки тези вещества увеличават случаите на болестта на Крон (Синдром на раздразненото черво) и улцерозен колит. Видовете емулгатори, използвани в проучването, са карбоксиметилцелулоза (Carboxymethylcellulose) и полисорбат (Polysorbat 80).

Нормално при мишките чревните заболявания са около 40%. След приема на храна с емулгатори обаче честотата им се увеличила двойно – на 80%. Имало също и мишки, при които се проявили признаци на метаболитен синдром – предвестник на диабета, като увеличаване на нивата на телесните мазнини, на телесното тегло и на кръвната захар.

Досега не е изяснено защо емулгаторите нападат и увреждат чревната лигавица. Възможно е тези субстанции да вредят на чревната флора. Това би позволило на бактериите да се загнездят в чревните стени и да предизвикат хронични възпаления.

Източник: Medizinauskunft

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -