Джогингът има ефект върху мозъка като марихуаната!

PRINT
джогинг ходене пеша

Джогингът има ефект върху мозъка, сравним с този на марихуаната! За това съобщават учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те припомнят, че много хора, които тичат редовно, изпитват емоционална еуфория. Тя е съпроводена с намаляване на прага на тревожност и увеличаване на търпимостта към болка. Известно е, че марихуаната влияе на рецептори в мозъка, свързани с намаляване на болката, затова и напоследък се води дебат дали да не се легализира за лечебни цели. Учени от Университета в Оксфорд проучили канабиноидните рецептори при мишки, които често тичали. Преди се смятало, че приповдигнатите емоции при бегачите са заради повишените нива на бета-ендорфините, които действат подобно на морфина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
6 км джогинг, за да изгорим калориите от бутилка кола
Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби 
Шест прости правила срещу рака на гърдата 

Оказало се обаче, че бета-ендорфините са твърде големи, за да преминат през кръвно-мозъчната бариера.
Все пак еуфорията е свързана с канабиноидните рецептори. Тези рецептори са важни за много процеси, включително за повишаване на апетит, болката, промени в настроението и ефективността на паметта. Оказва се, че джогингът води до увеличаване на нивото на бета ендорфините (опиоиди) и анандамида (ендоканабиноиди).

Това било потвърдено от експериментите с гризачи, които били принудени да бягат в продължение на пет часа. След това животните били сложени в тъмна стая, където те показали, че не са толкова нервни в тъмното и по-добре издържат на болка. Експериментът бил повторен, като на животните били дадени лекарства, които потискат ендоканабиноидите и ендорфините. Тогава еуфорията от тичането не се проявявала.

Източник: dailymail.co.uk

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Джогингът има ефект върху мозъка като марихуаната! беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *