четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДжогингът има ефект върху мозъка като марихуаната!

Джогингът има ефект върху мозъка като марихуаната!

Джогингът има ефект върху мозъка, сравним с този на марихуаната! За това съобщават учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те припомнят, че много хора, които тичат редовно, изпитват емоционална еуфория. Тя е съпроводена с намаляване на прага на тревожност и увеличаване на търпимостта към болка. Известно е, че марихуаната влияе на рецептори в мозъка, свързани с намаляване на болката, затова и напоследък се води дебат дали да не се легализира за лечебни цели. Учени от Университета в Оксфорд проучили канабиноидните рецептори при мишки, които често тичали. Преди се смятало, че приповдигнатите емоции при бегачите са заради повишените нива на бета-ендорфините, които действат подобно на морфина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
6 км джогинг, за да изгорим калориите от бутилка кола
Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби 
Шест прости правила срещу рака на гърдата 

Оказало се обаче, че бета-ендорфините са твърде големи, за да преминат през кръвно-мозъчната бариера.
Все пак еуфорията е свързана с канабиноидните рецептори. Тези рецептори са важни за много процеси, включително за повишаване на апетит, болката, промени в настроението и ефективността на паметта. Оказва се, че джогингът води до увеличаване на нивото на бета ендорфините (опиоиди) и анандамида (ендоканабиноиди).

Това било потвърдено от експериментите с гризачи, които били принудени да бягат в продължение на пет часа. След това животните били сложени в тъмна стая, където те показали, че не са толкова нервни в тъмното и по-добре издържат на болка. Експериментът бил повторен, като на животните били дадени лекарства, които потискат ендоканабиноидите и ендорфините. Тогава еуфорията от тичането не се проявявала.

Източник: dailymail.co.uk

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -