Две жени в Швеция ще раждат с матката на майките си

PRINT
бременна бременост

Две жени в Швеция ще могат да родят дете с утробата, от която те самите са произлезли. Това става възможно, след като им бе присадена матка, дарени от техните майки. Трансплантацията е първата по рода си в света, предаде Би Би Си. Двата случая са напълно независими един от друг. Общо за операциите са работили 10 хирурзи, но имената на пациентките се пазят в тайна. Те са около 30-годишни.

Трансплантацията ще бъде отчетена като успешна, едва след като двете жени успеят да родят, каза д-р Майкъл Оласон, един от лекарите в екипа. Двете жени са започнали ин витро процедура преди хирургическата намеса, като замразените ембриони ще бъдат присадени в матката, след като се прецени, че в края на едногодишното наблюдение пациентките са в добро здраве.

След операциите жените съобщават, че се чувстват уморени, но се възстановяват добре. При едната матката е отстранена заради рак на маточната шийка, а а другата е родена без матка. Майките им, които са донори в случая, също се чувстват добре. Вече са на крака и до дни ще бъдат изписани, допълва проф. Мат Бранстром. Той е ръководител на екипа, който работи по проекта за трансплантация на матка от 1999 г.

Миналата година турски медици съобщиха, че са присадили успешно органа на жена, но д-р Оласон коментира, че не е сигурен дали тя изобщо е успяла да започне лечение, което да позволи да има дете. Първият опит изобщо в света за подобна операция бе извършен през 2000 г. в Саудитска Арабия, но три месеца по-късно матката е трябвало да бъде отстранена поради появил се голям съсирек.

През 2011 г. 56-годишната Ева Отосон, която живее в Нотингамшир, заяви пред медиите, че се надява да стане първата жена, която ще даде за присаждане матка на дъщеря си Сара, на 25 г., която живее в Швеция и е родена без репродуктивни органи. Не е ясно обаче дали това е единият от двата случая на трансплантация сега.

Свързани теми: Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката

Водим по смъртност в Европа от рак на маточната шийка

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Две жени в Швеция ще раждат с матката на майките си беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *