сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДве деца на 8 и 13 г. починали, не дочакали донор на...

Две деца на 8 и 13 г. починали, не дочакали донор на сърце

Две деца – на 8 и на 13 г., от листата на чакащите за трансплантация, са починали, тъй като орган за тях не се е намерил, съобщи д-р Незабравка Чилингирова от болница „Света Екатерина“. Поводът бе Европейският ден на донорството, който тази година се отбелязва на 16 октомври. Д-р Чилингирова отговаря за наблюдението на нуждаещите се от ново сърце, както и за грижите за трансплантираните.

Всяка година нови 20-40 души се включват в списъка на чакащите, но 10-12 души от тях умират поради сърдечна недостатъчност. Заболяването протича най-бързо при 15-30-годишните, само за няколко месеца след поставяне на диагнозата, уточни д-р Чилингирова. В момента 28 души са в списъка за ново сърце.

Липсата на донори е основна спънка пред трансплантациите, заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“. 56 000 в Европа се надяват на нов живот с дарен орган, като всеки ден от тях умират 12 души. Драмата в България е още по-голяма, тъй като от 2-3 години на практика почти няма трупни донори. В същото време чакащите за трансплантация са около 1000 души. В развитите страни се чака средно между четири и шест месеца за трансплантация. У нас такава статистика няма, всичко е въпрос на късмет, допълни проф. Начев.

13-годишният Мартин от София (на снимката с майка си) е единственото живо дете в България с трансплантирано сърце. Ритам топка и играя с връстници, похвали се момчето, претърпяло сложната операция през август 2009 г. В началото учителите идваха у дома, тъй като имунната система на Марти се потиска с лекарства, обясни майката Весела Настева. След април го пуснали за месец да ходи на училище, макар и с маска на лицето срещу вирусите.

Свързани теми: Трансплантирани: Подлагат ни на геноцид, доплащаме за животоспасяващи хапчета!

Българи ходят в Испания, за да получат бъбрек за присаждане

Първи трупен донор за 2012 г. спасява 4-ма тежко болни

Мъж дари черен дроб на батко си

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -