Доц. Кацаров: Здравеопазването ни е като разпадаща се каруца

PRINT
операция медицински изделия

Анестизиолозите в редица болници са само на хартия, а оборудването на повечето реанимации и операционни в провинцията е от 70-те г. Това стана ясно на пресконференция във ВМА в навечерието на празника на здравния работник – 7 април. Липсата на държавна политика за квалификацията на лекарите и ниското заплащане довели до там, че сега анестезиолозите са около два пъти по-малко от тези, които са необходими на страната, каза проф. Димитър Карадимов, началник на интензивната клиника в ИСУЛ.

По данни на МЗ на болница се падали били 1,6 души. Не се знае колко са те общо в страната – вероятно 700-800 души при необходимост от поне 1500 души. Анестезиолозите работели на няколко места, а доста от тях били в пенсионна възраст. Публична тайна е, че в някои болници те са само на хартия, за да се покрият изискванията за договор с касата, каза доц. Николай Петров, председател на дружеството на анестезиолозите. Няма кой да слага упойките, ножът е опрял до кокала, коментира образно доц. Крум Кацаров от ВМА, председател на дружеството на гастроентеролозите. Затова наскоро във ВМА увеличили три пъти заплатите на тези специалисти. Липсата на кадри засягала и други специалности – патоморфология, педиатрия, рентгенология. „В Германия здравеопазването им е като мерцедесите, които произвеждат. У нас то е като трабант или по-скоро като разпадаща се каруца“, каза още доц. Кацаров.

Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, пък се пошегува, че както е тръгнало, за анестезиолозите ще трябва да се прави резерват като на мечките в Белица, понеже били изчезващ вид. Средната им заплата сега била 700-1100 лв. по думите на доц. Петров, макар че имало колеги, които получавали много по-малко, и други, които получават много повече.

Условията на труд са непривлекателни, изтъкна проф. Милан Миланов, началник на централната реанимация в „Пирогов“. Това се отразявало и на сигурността на пациента. Разликите между столица и провинция били драматични. В България има не повече от 4 интензивни отделения и 10 операционни, които отговарят на европейските критерии, посочи проф. Миланов. Колегите му в провинцията били принудени да работят с апаратура от 70-те години. Лекарите там били също толкова квалифицирани като тези в София, но остарялата техника била риск за болните.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Доц. Кацаров: Здравеопазването ни е като разпадаща се каруца беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *