Донор спаси 28-годишен с крайна форма на цироза

PRINT
ВМА трансплантация

28-годишен мъж в крайна фаза на чернодробна цироза получи шанс за втори живот след спешна трансплантация, извършена във Военномедицинска академия. Това съобщиха от лечебното заведение. Донорът е 67-годишен мъж от гр. Велико Търново, с мозъчна хеморагия.

Операцията по присаждане на черния дроб продължила 6 часа и е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

линейка ВМА

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора. Въпреки трудния за тях момент, те са разрешили експлантацията, благодарение на която е бил спасен човешки живот. „Благодарим и на колегите от великотърновската болница за добрата колаборация и организация днес”, коментира проф. Никола Владов.

Специални благодарности и към вкипите на Военновъздушните сили за бързите действия и висок професионализъм, който демонстрират във всяка една донорска ситуация.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата транплантация в болницата бе отбелязана през месец май, като от тогава до момента медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти. За цялата година общата цифра наброява 7. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Донор спаси 28-годишен с крайна форма на цироза беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *