Дишане по формулата 4 – 7 – 8 за бързо заспиване

PRINT
безсъние нарушения на съня

Нервното напрежение е неизменен спътник в живота на съвременните хора. Вечер е трудно човек да изключи от всекидневните грижи и да се пресели в страната на сънищата. Без пълноценен сън е невъзможно да се възстановим за работа. А натрупващите се умора и напрежение се отразяват негативно на здравето в дългосрочен план.

Сега учени от Харвардския университет предлагат съвет, как бързо да успокоим нервите с помощта на специална техника на дишане. С нея се заспива неусетно и бързо, твърдят експертите.

Формулата е 4 – 7 – 8

Упражнението се нарича 4 – 7 – 8. В продължение на 4 секунди се вдишва въздухът, а дъхът се задържа за 7 секунди. След това се издишва през устата в продължение на 8 секунди. Това дишане се повтаря, докато не ви се прииска да заспите, разказват учените.

По думите им подобна дихателна техника са ползвали индийските йоги в процеса на медитация. Дишането в съответствие с описания ритъм може да успокои нервната система на човека за кратко време.

Описаното упражнение може да се използва не само за улесняване на отпускането вечер преди заспиване, но и за снемане на стреса, за избавяне от неприятните емоции.

Има  идруги неща, които можете да направите, за да заспите по-лесно вечер. Вечерята трябва да е лека и по възможност до 20 часа. Избягвайте тежки и мазни храни, но също и такива, които действат като диуретици – например диня, джинджифил, други плодове. Аминокиселината триптофан в тялото се преобразува в хормона на щастието – серотонин. Той от своя страна участва в регулацията бодърстване-сън. Триптофан се съдържа в някои меса, но при тях има и други аминокиселини, които може да го неутрализират. С оглед на бързото заспиване най-добри са следните храни с триптофан – овес, ядки кашу, бадеми, какао.

Друг важен хормон е мелатонин. За образуването му спомагат плодове като малини и вишни. Чаша сок от тях действа при безсъние. Не на последно място срещу безсъние и неспокоен сън помага магнезий. Минералът е важен за работата на мускулите и нервите, но има и сериозен релаксиращ ефект.

Отпускане преди сън с помощта на йога

Има специални упражнения от йога, които лесно може да се изпълнят и в леглото, когато вече сте се приготвили за сън. Те спомагат за отпускане на стегнатите от напрежението през деня мускули. Въздействат върху някои нервни окончания и така се постига по-пълноценна релаксация. Вижте демонстрация на някои лесни упражнения във видеото по-долу.

[Общо: 7    Средно: 2.3/5]
Дишане по формулата 4 – 7 – 8 за бързо заспиване беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *