петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДецата не повече от 2 часа пред екран!

Децата не повече от 2 часа пред екран!

Педиатри от САЩ призовават родителите да направят „план за използването на медиите“ и да въведат строги правила, ограничаващи времето на децата пред телевизора, компютъра, смартфоните и други устройства до един или два часа на ден, съобщиха световните агенции. В детските стаи пък не се препоръчва да има телевизор и интернет.

Официалното становище е на Американската академия по педиатрия. Според специалистите безконтролното използване на медиите може да има сериозни последици, свързано е с прояви на насилие, интернет тормоз, проблеми в училище, затлъстяване, нарушения в съня и много други проблеми.

Много родители не осъзнават силното въздействие на медиите върху децата, каза д-р Виктор Страсбъргър, главен автор на новата политика. Тя е насочена към всички деца, към използващите смартфони, компютри и други устройства за връзка с интернет, като разширява старата препоръка за недопускане на телевизията в
детските стаи и ограничаване на екранното време до два часа дневно. Според новата политика в тези два часа влиза и интернетът за забавление, включително използването на Туитър, Фейсбук, гледането на телевизия и филми. Домашните, писани с помощта на интернет, са изключени от това време.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли безсънието да е заради светлината от улицата?
Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние
Безалкохолни със захар отключвали агресия
Всеки шести тийнейджър с понижен имунитет поради липса на желязо

Препоръките са разработени, след като доклад от 2010 г. установи, че американските деца на възраст от 8 до 18 години прекарват средно над седем часа дневно с развлекателни медии. Много деца вече гледат телевизия по интернет от спалните си или си изпращат есемеси по телефона след времето за сън, като имат достъп и до порнография по интернет от стаите си. „Гарантирам Ви, че ако имате 14-годишно момче и то има интернет в спалнята, гледа порнография“ – каза Страсбъргър. Децата под две години не трябва да гледат телевизия или
други екрани, препоръчват американските педиатри.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -