Дъжд и бури може да влошат алергиите

PRINT
сенна хрема симптоми лечение лекарства

Дъждовете и бурите уж пречистват въздуха, но на практика могат да влошат състоянието на хората със сенна хрема. Това разказа в предаването „На кафе“ по Нова телевизия алергологът д-р Мариана Мандажиева (Вижте видеото по-долу). От една страна влажното време намалява количеството на отделяните полени, особено ако времето е хладно. Самите поленови зърна обаче не понасят влагата – от нея те се разпукват и тогава  алергените се отделят в околната среда.

Още по-рискови за алергичните хора са гръмотевичните бури. Проникването на студен въздух в атмосферата сваля ниско полените. Поленовите зърна се разцепват и по-лесно проникват в белите дробове. Затова при буря с мълнии е по-вероятно да провокират астматичен пристъп у предразположените хора.

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

Любопитен факт е, че някои полени като брезовите, причиняват бронхиална астма по-често при мъже и то на възраст 30+ години, посочва д-р Мандажиева.

Непрестанното нарастване на случаите с поленова алергия (сенна хрема) е донякъде свързано със замърсяването на въздуха. Индустриализацията на обществото, интензивният трафик по улиците водят до излъчване на повече вредни емисиите в атмосферата. Значение имат и климатичните промени, които карат растенията да поддържат цъфтеж от февруари  до ноември. Финият прах във въздуха повишава агресивността на полените и така те имат по-голям потенциал да проникват и да дразнят имунната система.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Дървесни, тревни полени, които най-често правят алергия

Дървесните полени най-рано започват да създават проблеми на алергичните хора. Цъфтежът на някои започва още през декември, януари – леска, лешник, елша са най-ранните. 

Противно на разпространеното мнение, че пухчетата на тополите провокират алергия, д-р Мандажиева подчерта, че те не причиняват такава реакция, но могат да бъдат носител на други полени. Чистите пухчета могат само механично да дразнят лигавицата.

Друг полен, който често се игнорира, е на кипариса.  Кипарисът е причинител на зимната полиноза, цъфти много рано през януари в Средиземноморието, затова протича с алергичен ринит и много рядко причинява конюнктивит, но когато се случи, очите се засягат тежко. Причинява още суха кашлица, затова алергията към кипариса често се бърка с инфекции.

Алергията към брезовите полени се среща често. Причинява неприятни симптоми като типични риноконюнктивити. 

Кои са причините за появата на сенна хрема?

Поленовите зърна съществуват от дълги години, но сякаш едва в последните десетилетия разпространението на сенната хрема взема невиждани мащаби. Дължи се на няколко фактора. На първо място е генетично предразположение, свързано с промени на гените в резултат на околната среда. На второ място е сенсибилизацията. Това е осъществен контакт със съответния полен, при който се изработват антитела. Те от своя страна провокират алергия при следваща среща. Третото условие за разпространението на полинозата е околната среда – глобалното затопляне и замърсяването на въздуха. 

Гледайте във видеото цялото интервю на Гала с д-р Мандажиева!

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Дъжд и бури може да влошат алергиите беше последно модифицирана от: юни 8th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *