петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДават 5 млн. лв. за осем редки болести

Дават 5 млн. лв. за осем редки болести

5 млн. лв. от бюджет на здравната каса ще отидат за покриване на лекарствата на осем редки заболявания, съобщи на брифинг здравният министър Десислава Атанасова. Те ще бъдат включени в Наредба 38.  Този нормативен документ регламентира заплащането от НЗОК на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Решението дойде след серия протести на пациенти с редки заболявания.

В списъка на новите заболявания, чиито лекарства щ се поемат от НЗОК, влиза булозната епидермолиза, няколко заболявания от групата на анемиите, болестта на Помпе, болестта на синдрома на Арнолд Киари, фамилната амилна полиневропатия, която е разпространена предимно в Благоевград, както и най-тежките форми на псориазиса.

Забавянето при разкриването на филиал на МБА Смолян в Девин, където местната болница затвори поради дългове преди повече от година, се дължи на неправомерни действия на кмета, оповести още Атанасова. Той прехвърлил без санкция на общинския съвет една от сградите на лечебното заведение от публична в частна. По този въпрос вече има сигнал до прокуратурата. Само преди дни на пресконференция в София представители на община Девин заявиха, че за година и 4 месеца 14 души са починали в линейка на път за болница, като изтъкнаха, че основнта причина това да се случи е липпсата на болница в гграда. Хората нямали средства  да пътуват за всяко изследване до Смолян, който е на 45 км. В Девин в момента нямало дори рентген и лаборатория, затова и лекарите от медицинския център бягали.

Атанасова опроверга твърденията за починали пациенти. Тя показа справка, според която за една година повикванията за спешна помощ в общината са бил 2696. Само един пациент е починал  в линейката.

НА СНИМКАТА: БОЛНИ С АМИЛОИДНА ПОЛИНЕВРОПАТИЯ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕЗ МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -