четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДаряването на кръв пази от инсулт и инфаркт

Даряването на кръв пази от инсулт и инфаркт

Даряването на кръв носи много ползи за здравето, съобщават учени от университета в Сан Диего. То помага не само на човека, който получава преливането, но и на донора. Може да се каже, че и двете страни печелят поравно, твърдят експертите. На първо място кръводаряването намалява риска от инфаркти и инсулти. Освен това всяка пинта дарена кръв – равна на 0,56 л, намалява с 650 калории енергията в организма на донора.

Даването на кръв понижава риска от образуване на тромби

След даването на кръв се понижава нивото на желязото, което усилва сгъстяването на кръвта. Намалява и отделянето на свободните радикали – молекули , опасни за здравето.

Освен това повишената концентрация на желязо в кръвта може да ускори окислителния процес на холестерола поради което се променя консистенцията на кръвта и се създава допълнително триене при преминаването на кръвта през съдовете. Всяка процедура по кръводаряване извежда известна доза желязо от организма.

Ако човекът редовно дарява, кръвта му се разрежда. Това е прекрасна профилактика на инсултите. Американските специалисти съобщават, че в групата на редовните кръводарители на мъзраст 43-61 г. се наблюдавали по-рядко мозъчен удар или инфаркт. Условието било да се дава кръв поне два пъти годишно.

Във Финландия било проведено аналогично проучване с участието на 3000 души. Местните учени направили подобен извод – при донорите рискът за инфаркт намалявал с 88% в сравнение с хората, които никога не са давали кръв.

Свързани теми: Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Мащерка помага при високо кръвно

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -