Даряването на кръв пази от инсулт и инфаркт

PRINT
кръводаряване

Даряването на кръв носи много ползи за здравето, съобщават учени от университета в Сан Диего. То помага не само на човека, който получава преливането, но и на донора. Може да се каже, че и двете страни печелят поравно, твърдят експертите. На първо място кръводаряването намалява риска от инфаркти и инсулти. Освен това всяка пинта дарена кръв – равна на 0,56 л, намалява с 650 калории енергията в организма на донора.

Даването на кръв понижава риска от образуване на тромби

След даването на кръв се понижава нивото на желязото, което усилва сгъстяването на кръвта. Намалява и отделянето на свободните радикали – молекули , опасни за здравето.

Освен това повишената концентрация на желязо в кръвта може да ускори окислителния процес на холестерола поради което се променя консистенцията на кръвта и се създава допълнително триене при преминаването на кръвта през съдовете. Всяка процедура по кръводаряване извежда известна доза желязо от организма.

Ако човекът редовно дарява, кръвта му се разрежда. Това е прекрасна профилактика на инсултите. Американските специалисти съобщават, че в групата на редовните кръводарители на мъзраст 43-61 г. се наблюдавали по-рядко мозъчен удар или инфаркт. Условието било да се дава кръв поне два пъти годишно.

Във Финландия било проведено аналогично проучване с участието на 3000 души. Местните учени направили подобен извод – при донорите рискът за инфаркт намалявал с 88% в сравнение с хората, които никога не са давали кръв.

Свързани теми: Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Мащерка помага при високо кръвно

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Даряването на кръв пази от инсулт и инфаркт беше последно модифицирана от: април 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *