петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДа даваме ли биберон на бебето или не? За и против

Да даваме ли биберон на бебето или не? За и против

Повечето бебета имат силен рефлекс да сучат. Някои бебета дори смучат собствените палци или пръсти, преди да се родят. Освен че се хранят чрез сучене, за бебетата то има успокояващ ефект. Затова за много родители бибероните са задължителен атрибут от грижите за малкото.

Някои обаче си задават въпроса дали е добре за новороденото да му се дава биберон? Решението зависи от родителите. Ето най-важните аргументи за и против биберона, предоставени от експертите на престижната американска “Майо Клиник”. Вижте още важни съвети за безопасност и стъпките, които помагат да откажете бебето от биберона.

Предимствата на биберона:

При бебетата бибероните са ключ към удовлетворението между храненията.Той може да успокои бебето. Смученето ги прави щастливи.

Биберонът е възможност за временно разсейване. Може да е полезен, ако се налага бебето да стои мирно по време на снимки, кръвни изследвания или други процедури.

Биберонът помага на бебето да заспи. Ако бебето не може да се отпусне само, залъгалката ще му помогне. Бибата не оказва никакво влияние върху продължителността на съня на бебето или събуждането през нощта.

Биберонът може да помогне да успокоите бебето по време на дълъг полет. Бебетата не могат да противодействат на заглъхването на ушите чрез преглъщане или прозяване. Те не умеят да облекчат болката в ушите, причинена от промените в налягането. Смученето на биберон може да помогне.

Има проучвания, че биберонът помага за намаляване на риска от синдрома на внезапна смърт при новородени (SIDS). Смученето на биберон сутринта и преди лягане може да намали този риск. Ако кърмите, може да изчакате да предлагането на биберон, докато бебето стане на 3-4 седмици и вече сте установили някакъв дневен режим.

Бибероните са до време! Когато дойде време да откажете детето от този навик, просто ги изхвърляте. По-трудно се къса с навика за смучене на палеца или пръстите.

Аргументи против биберона:

Разбира се, използването на биберон може да има и недостатъци. Ето някои от тях:

Ранното използване на биберон може да попречи на кърменето. Сукането от гърдата е различно от смученето на биберон или бутилка. Някои бебета са чувствителни към тези разлики. Има изследвания, които свързват употребата на биберона с по-рядко или по-кратко кърмене при някои бебета. Въпреки това изводът е, че неограниченото използване на биберони при здрави, доносени бебета не оказва влияние върху продължителността на кърменето.

Вашето бебе може да стане зависимо от биберона. Ако вашето бебе използва залъгалката като средство за сън, може да се събуди и да плаче посред нощ, когато биберонът падне от устата му.

Използването на биберон може леко да увеличи риска от инфекции на средното ухо. Въпреки това честотата на инфекциите в средното ухо е най-ниска от раждането до 6-месечната възраст. А точно в този период рискът от синдрома на внезапна смърт при новородени е най-висок. В тези месеци интересът на бебето към биберона е най-голям.

Продължителната употреба на биберони може да доведе до проблеми със зъбите. Нормалното използване на биберони през първите години от живота не води до трайни зъбни проблеми. Въпреки това продължителното използване на биберони може да доведе до неправилно подравняване на зъбите на детето.

Ако решите да използвате биберон, ето няколко съвета:

  • Изчакайте добре да се установи ритъм на кърменето. Американската академия по педиатрия препоръчва да изчакате, докато бебето стане на 3-4 седмици и вече е свикнало с дневния си режим.
  • Не използвайте биберон без повод! Понякога смяната на позицията или люлеенето може да успокои плачещото бебе. Предложете биберон на бебето само след кърмене или между храненията.
  • Изберете силиконов биберон, който е само от една част. Биберони, изработени от две части, създават опасност от задушаване, ако се счупят. След като сте намерили любимия биберон, купете няколко идентични резервни копия като резерва.
  • Съобразявайте се с реакцията на бебето. Ако то не се интересува от биберона, не го насилвайте. Ако биберонът падне от устата на бебето ви, докато той или тя спи, не го слагайте обратно.
  • Пазете го чист! Преди да го дадете на бебето си биберон, измийте го основно. Докато бебето стане на 6 месеца и имунната му система съзрее поне малко, често попарвайте с вряла вода бибероните или ги пускайте в съдомиялната машина. След 6 месеца просто измивайте бибероните със сапун и вода. Отбягвайте изкушението да „почистите“ биберона в собствената си уста. Така само ще предадете още повече бактерии на бебето си.
  • Не го потапяйте в захар или друга сладост.
  • Сменяйте често бибероните и използвайте подходящия размер за възрастта на вашето бебе. Следете за разхлабени части или признаци на износване. Внимавайте и с популярните клипове за биберони, с които ги прикрепват към леглото или количката. Никога не слагайте много дълга каишка, която може да се увие около врата на бебето.

Кога да откажем детето от биберона?

Рисковете от употребата на биберони започват да надделяват над ползите, когато бебето стане на определена възраст. Повечето деца спират да използват залъгалката между 2 и 4 години. Някои обаче имат нужда от помощ, за да скъсат с навика. Прилагайте психологически подход: похвалете детето, когато то избере да не използва биберона. При необходимост попитайте за помощ лекаря или зъболекаря на детето си.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -