Човек може да регенерира някои части от тялото си

PRINT

Човек може да регенерира някои части от тялото си. Това установиха учени от Университета на Калифорния. В природата са известни саламандрите, които могат да се регенерират загубени крайници. Бозайниците не притежават такава способност. Сега обаче става ясно, че човек е в състояние да възстанови големи количества кост и тъкани в ребрата, съобщава Business Standard.

С помощта на компютърна томография експертите проследили процеса на зарастване на човешко ребро, част от която била отстранена хирургически. Само за шест месеца 8 см кост и 1 см хрущял се възстановили успешно.

След това експертите направили специален експеримент с мишки, като отстранили част на ребрата им – от 3 до 5 милиметра. Ако бъде отстранен хрущялна тъкан и обкръжаващия перихондриум, не настъпвало възстановяване дори 9 месеца. Но ако се остави перихондриумът, възстановяването може да стане за 1-2 месеца.

Перихондриумът на хрущяла може да се възстанови дори когато е бил отделен от реброто и се постави в разположение в непосредствена близост до мускулната тъкан. Учените смятат, че в него се съдържат стволови клетки.

Източник: Business Standard

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Човек може да регенерира някои части от тялото си беше последно модифицирана от: февруари 23rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *