Често бъркат пулмоналната хипертония с астма

PRINT
пневмония ХОББ

Масови уроци по танци на площада пред Билетен център на НДК е основната инициатива, която очаква българите на 22 май между 14 и 19 часа. Атрактивното събитие е под патронажа на кмета на София г-жа Иорданка Фандъкова. То цели да привлече колкото се може повече хора и да ги направи съпричастни към състоянието на пациентите с пулмонална хипертония, като по ненатрапчив начин им разкрие какво означава постоянно да оставаш „без дъх“ – един от симптомите на болестта.

Чрез танците всеки ще може да прекара незабравими мигове в общо занимание с приятели на открито, да получи повече информация за заболяването и да изрази своята подкрепа към хората с пулмонална хипертония. Масовите уроци по танци (видео) ще бъдат водени от професионалистите от VS Dance, а денят ще завърши със специално създадено от тях танцово изпълнение, посветено на пациентите с рядкото и нелечимо заболяване. Основни организатори на инициативата в международен план са Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE) и Американската асоциация по пулмонална хипертония (PHA US).

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, които пренасят кръв от сърцето до белите дробове се стесняват по причини, които не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвно налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание.

Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България липсват препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат достъп до европейски клиники, в които се извършва трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Често бъркат пулмоналната хипертония с астма беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova
loading...