сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧесново масло пази от инфаркт

Чесново масло пази от инфаркт

Чесновото масло съдържа мощна съставка диалил трисулфид, която пази тъканите на сърцето от увреждане, а по този начин и от инфаркт. Скилидките са подходящи за профилактика на сърдечни пристъпи. Учени от Медицинския университет „Емори“ в САЩ го приложили при запушени за 45 минути коронарни артерии на мишки. Съставката успяла да възстанови две трети от увредената тъкан малко преди да бъде отпушен кръвоносният съд.

Диалил трисулфидът отделя друго вещество – хидроген сулфид, за което вече се знае, че в ниски концентрации пази сърдечните тъкани. Проблемът е, че нестабилният и летлив газ е труден за съхраняване. За да подейства, той трябва да се инжектира в кръвта, но учените още не са открили начин как да стане това. Тогава им дошла идеята да го превърнат в диалил трисулфид, който пък е съставка на чесновото масло.

Във високи концентрации хидроген сулфид е силна отрова,

дори само няколко вдишвания могат да са смъртоносни. В ниски концентрации, подобни на тези, които организмът ни сам произвежда, той е изключително полезен. Намалява възпаленията, понижава кръвното и поддържа виталността на клетките.

Ако инфаркт или хирургична интервенция на сърцето са прекъснали достъпа на богата на кислород кръв до сърцето, хидроген сулфидът позволява на кислорода все пак да достигне сърдечния мускул. Лекарите могат да използват диалил трисулфид (чесново масло) в ситуации, където им е необходим летливия газ, смятат от университета „Емори“.

В момента правим проучвания с медикаменти, които се приемат през устата и които отделят хидроген сулфид, обяснява проф. Дейвид Лефер изследователския център. При успех ще може да се избегне инжектирането на препарати, доставящи хидроген сулфид. Според учените в бъдеще с помощта на съставката от чесновото масло ще може да избегне и уголемяването на сърцето при някои заболявания.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -