Бургери и пици увреждат организма като захарен диабет

PRINT

Храната тип „бърза закуска“ като пици, бургери, е вредна за здравето – това е известен отдавна факт. Сега обаче нови данни сочат, че тя уврежда бъбреците и другите органи подобно на високата кръвна захар при хора с диабет тип 2. Експертът Хавови Чичгер от Университета Ръскин коментира, че диетата на западняците днес съдържа повече „джънк фуд“ – т.е. храна боклук. Днес вече има данни, че честата консумация на тези храни увеличава шансовете за захарен диабет тип 2 и затлъстяване. Доказано е, че консумацията на такава храна причинява същата промяна в транспорта на глюкоза в бъбреците, както и диабет тип 2.

Изводите са потвърдени с експеримент върху плъхове. Гризачите били хранени с шоколади, сладкиши, бонбони и нискокачествено сирене в продължение на 8 седмици. Контролната група животни била на нормална диета и още една група на диета с високо съдържание на мазнини – 60% от храната.

В основната група се променяла работата на протеините GLUT и SGLT, които управляват преноса на захарни молекули в кръвоносните съдове и бъбреците. В бъбреците тези молекули действат като филтър. Те улавят молекулите на глюкозата и ги връщат обратно в кръвния поток. Смущения в работата на тези протеини (повишена активност) е едно от последствията на диабет тип 2, и редица други метаболитни нарушения. Именно затова вече има разработени противодиабетни лекарства, които регулират филтрирането на глюкозата през бъбреците.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Бургери и пици увреждат организма като захарен диабет беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *