петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБум на хепатит А в София! Местата в Инфекциозна свършиха

Бум на хепатит А в София! Местата в Инфекциозна свършиха

Инфекциозна болница в София се препълни с болни от хепатит А, съобщи доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение. Имали сме и по 150-200 болни наведнъж, сега вече намаляват, допълни той. Жълтеницата разболявала както деца, така и много млади хора над 18 г. Най-много са те в групата на 25-35-годишните. Местата за възрастни в момента свършиха, затова разкриваме три допълнителни стаи, каза още доц. Мангъров.

Няма само един източник на зараза, става дума за естествено нарастване на заболеваемостта от хепатит, което се случва веднъж на 6-7 г., поясни доц. Мангъров. Когато се натрупа голяма маса от хора, които не са боледували и не са ваксинирани, се стига до подобни епидемиологични взривове. Лошото е, че само един от 4-ма развива типичните сипмтоми на заболяването – пожълтяване, и попада в инфекциозното отделение, допълни специалистът.

При останалите болни хепатит А остава неразпознат. Те се оплакват от болки в тялото, отпадналост, повръщане, болки в краката, обриви. Около 2-3 седмици хората са заразни за околните и затова правилната диагноза е от голямо значение. Хепатит А се предава по орално-фекален път. Лечението и възстановяването продължават около месец. Може да се избегне с поставянето на ваксина. Има и препарати, които са комбинирани – пазят също и от хепатит В.

През последната седмица най-много случаи са в област София и в самата столица, във Видин, Пловдив и Монтана, става ясно от епидемиологичния бюлетин на Центъра по заразни болести. От началото на годината в страната са съобщени 3187 случая.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -