четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБременни, които се страхуват, раждат по-дълго

Бременни, които се страхуват, раждат по-дълго

Бременните, които са тревожни и нервни по време на контракциите, раждат средно 8 часа или с час и половина по-дълго от спокойните, установиха учени. Жените, които не са изплашени, дават живот на бебето средно за 6 часа и половина. „Страхливки“ са една от всеки пет жени. Феноменът е известен като токофобия.

Тревожните жени отделяли адреналин, който пречел на мускулите в матката за контракциите и изтласкването на бебето. Според проучването изплашените бременни по-често се нуждаели от епидурална упойка или цезарово сечение. Също така било по-малко вероятно да поговорят с акушерка, което отлагало във времето помощта, от която евентуално се нуждаят. За да стигнат до тези изводи, учените от университета в Осло разпитали 2206 жени, бременни в 32-та седмица, като ги помолили да споделят опасенията си за предстоящото раждане.

Като изплашени били определени 7,5%, всички те чакали дете за първи път. Саманта Адамс от университетската болница „Акершус“ в Норвегия, шеф на изследователския екип, добавя, че по принцип по-голямото служебно натоварване увличава риска от цезарово сечение по спешност. Все пак, повечето от жените, които изпитват страх преди раждането, успяват да се справят с него по нормален път, затова секциото не бивал да се препоръчва рутинно, добавя Адамс. Според колегите й проучването разкрива, че гинеколозите и акушерките трябва да предлагат повече подкрепа и съвет на бременните.

Източник: International Journal of Obstetrics and Gynaecology

Свързани теми: Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

Евтино пособие помага срещу преждевременно раждане

Бебетата четат по устните, за да се научат да говорят

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -