Бременна се жертва, отказа лечение за рак, за да спаси бебето

PRINT
бременна жена

Млада жена с рак на гърдата избра да роди дете, вместо да се лекува и така на практика жертва живота. Бебето се е родило по спешност със секцио в шестия месец в столичната АГ болница „Майчин дом“. Момченцето тежи 910 г. и е във видимо добро състояние. Настанено е в момента в интензивно отделение, като за него се полагат изключителни грижи то да бъде стабилизирано, съобщава доц. Николай Доганов, който извърши Цезаровото сечение.

У нас е имало и други случаи, когато се налага да бъде извършено преждевременно родоразрешение, заради онкологична диагноза на майката, често с рак или предрак на маточната шийка. За един от тези случаи разказва доц. Никола ВасилевПри друг случай пък е спасена бременна с кървене в мозъка, оцелява и бебето.

Сега в случая с жената, родила в „Майчин дом“, туморът е открит още докато бременността е била в ранен срок. Тогава 32-годишната жена е оперирана. Лекарите я съветват да прекъсне бременността и да се лекува. Тя отказва аборт, защото семейството отдавна чака дете. За да запази живота и здравето на рожбата си, тя отказва да се подложи на лъче- и химиотерапия, които са били важни за нейното лечение. Оставена без терапия, болестта бързо напредва по време на бременността. При постъпването й в „Майчин дом” тя вече е с метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб. Нейният медицински случай е един от най-сложните, които лекарите в болницата са виждали, защото бременната има и с редица придружаващи заболявания като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло.

„Пациентката е била посъветвана да постъпи в нашата болница, тъй като тук бебето има най-големи шансове за оцеляване. Клиниката ни по неонатология е най-голямото такова звено в страната, освен това има най-добрата апаратура и специалисти”, допълва доц. Николай Доганов, който извърши Цезаровото сечение. Денят преди секциото направихме стройна подготовка като коригирахме анемията с кръвопреливане. Предприехме необходимите реанимационни действия за бебето и резултатът е налице. Бебето има всички шансове да се развие нормално. Най-малкото бебе, отгледано от неонатолозите в „Майчин дом“, е тежало едва 450 г при раждането си.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Бременна се жертва, отказа лечение за рак, за да спаси бебето беше последно модифицирана от: юли 25th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *