Бременна с тумор на бъбрека спасена в Онкологията

PRINT
проф. Красимир Нейков

Тумор в бъбрека по време на бременност отвело 37-годишна пациентка в столичната Специализирана болинца по онкология. Жената е оперирана успешно, съобщават специалистите от Клиниката по урология на УСБАЛО. Вече е в добро състояние.

Жената е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см. Тя избутва в краниална посока левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютъртомографското изследване на коремните органи. След консултация с акушергинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се достигна до решение за отстраняване на туморната формация по оперативен начин.

Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек, обясни дпроф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в УСБАЛО. Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.

Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2-4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия, каза проф. Нейков.

Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение.  Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.

Какво е рак на бъбрека

Ракът на бъбрека е сравнително рядко злокачествено заболяване. Има различни рискови фактори, които увеличават вероятността човек да се сдобие с такъв тумор. Това са наследствени фактори – ако в семейството е имало болен със същия вид рак. По правило ракът на бъбрека с генетична компонента се среща в по-млада възраст. Ако заболяването се е появило в по-късна възраст, вероятно комбинация от други фактори са повлияли. Това може да е високо кръвно, което не е лекувано или пък медикаментите са спрени.

Хроничната бъбречна недостатъчност или трайно увреждане на бъбрека също може да изиграят роля. Проучвания в други европейски страни намират връзка и между излагането на химически субстанции, които увреждат бъбрека, и туморите в този орган. Става дума предимно за вредности на работното място.

В България едва ли има повече от няколкостотин пациент с рак на бъбрека, но точна статистика не се води. Повечето от тях идват да се лекуват в столичната Онкология.

Спасиха жена с 3 кг тумор на бъбрека

Сложна операция спаси жена с рак на бъбрека и тежко затлъстяване

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Бременна с тумор на бъбрека спасена в Онкологията беше последно модифицирана от: юли 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook18Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *