Бременна с тумор на бъбрека спасена в Онкологията

PRINT
проф. Красимир Нейков

Тумор в бъбрека по време на бременност отвело 37-годишна пациентка в столичната Специализирана болинца по онкология. Жената е оперирана успешно, съобщават специалистите от Клиниката по урология на УСБАЛО. Вече е в добро състояние.

Жената е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см. Тя избутва в краниална посока левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютъртомографското изследване на коремните органи. След консултация с акушергинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се достигна до решение за отстраняване на туморната формация по оперативен начин.

Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек, обясни дпроф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в УСБАЛО. Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.

Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2-4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия, каза проф. Нейков.

Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение.  Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.

Какво е рак на бъбрека

Ракът на бъбрека е сравнително рядко злокачествено заболяване. Има различни рискови фактори, които увеличават вероятността човек да се сдобие с такъв тумор. Това са наследствени фактори – ако в семейството е имало болен със същия вид рак. По правило ракът на бъбрека с генетична компонента се среща в по-млада възраст. Ако заболяването се е появило в по-късна възраст, вероятно комбинация от други фактори са повлияли. Това може да е високо кръвно, което не е лекувано или пък медикаментите са спрени.

Хроничната бъбречна недостатъчност или трайно увреждане на бъбрека също може да изиграят роля. Проучвания в други европейски страни намират връзка и между излагането на химически субстанции, които увреждат бъбрека, и туморите в този орган. Става дума предимно за вредности на работното място.

В България едва ли има повече от няколкостотин пациент с рак на бъбрека, но точна статистика не се води. Повечето от тях идват да се лекуват в столичната Онкология.

Спасиха жена с 3 кг тумор на бъбрека

Сложна операция спаси жена с рак на бъбрека и тежко затлъстяване

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Бременна с тумор на бъбрека спасена в Онкологията беше последно модифицирана от: юли 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *