сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБотоксът "замразявал" рака на простатата

Ботоксът „замразявал“ рака на простатата

Инжекции с ботокс могат да бъдат използвани в онкологична практика за лечение на рак на простатата, съобщава „Медикфорум“. Препаратът, с който много холивудски звезди поддържа младежкия си вид, има способността да се замразява на тумора, откриха американски учени.

В университета на Тексас вече се провеждат клинични изпитания за създаване на нови методи срещу рака на простатата с ботокс. В тях са включени пациенти доброволци, чиито тумори все още не са се разпространили извън простатата. Половината от участниците получават ботокс, а втората – обикновена луга.

Всички 15 доброволци по-късно ще преминат през радикална операция за отстраняване на простатата. Когато тя приключи, учените ще сравнят броя на раковите клетки в пробите от двете групи. Така ще сравни доколко ефективен е ботоксът като терапия при рак на простатата. Според създателите на новия метод популярният в козметичната хирургия ботулинов токсин помага, като облекчава нервите и мускулите на простатата. Това намалява натиска върху пикочния канал, което улеснява уринирането.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Учените установили, че 75% от пациентите с рак на простатата, пробвали ботокс, са получили облекчаване на симптомите, макар и в различна степен. Инжекциите са ефективен и безопасен метод за лечение на рак. Според изследователите, положителните ефекти настъпват дори след само една инжекция, която отнема 5 минути. За сметка на това ефектът продължава до една година.

Карциномът на простатата е най-често срещаното неопластично заболяване при мъжете. При много от тях не се нуждаят от спешна операция, затова лекарите заемат изчаквателна позиция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -