петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолница връща жена с инсулт, тя умира два дни по-късно

Болница връща жена с инсулт, тя умира два дни по-късно

Болница в София е върнала жена с инсулт, без тя да бъде прегледана или да й изпишат лекарства. Два дни по-късно обаче болната умира, съобщиха от „Горещата линия“ на здравното министерство. Засега от там не съобщават кое е лечебното заведение, но става дума за отказ от медицинска помощ. Сигналът е подаден вчера (сряда) от близки на покойната. Докторите погледнали жената и казали, че нищо й няма, жалват се роднините.

От МЗ уверяват, че случаят ще бъде проверен внимателно. Наскоро министър Атанасова наложи за подобно нарушение глоба от 8000 лв. – две столични болници върнаха пациенти, които починаха. В проверките участват дирекции на МЗ, регионални здравни инспекции, както и изпълнителната агенция „Медицински одит“.

Последният скандален случай не е изключение. Много често граждани звънят на горещата линия, за да се оплачат, че лекари им искат пари – на ръка или като дарение, когато търсят помощ по спешност в болниците. В някои случаи не давали епикриза при изписването, ако пациентът не се е „издължил“. Това е незаконно, винаги съветваме потърпевшите да потърсят управителя на болницата, казват служителите от горещата линия. Нерядко обаче се налагало самите те да се намесят, за да защитят правата на пациентите. Хората са недоволни още от нехуманното и арогантно отношение на персонала в някои болници.

Болните от рак също често търсят съдействие от здравното министерство. Обикновено звънят на горещата линия за липсващи лекарства, тъй като до преди около година МЗ организираше централизирано търговете. Сега това е задължение на онкоцентровете в цялата страна. Понякога обаче лекарите там си позволявали да пишат рецепта и да пращат хората сами да търсят лекарства, които изобщо не се доставят по аптеките. Задължение на самите центрове е да осигуряват тези медикаменти, уточняват от МЗ. След като позвъни човек от министерството, изведнъж се оказвало, че лекарствата са налице и могат да бъдат получени.

9029 запитвания, сигнали, жалби и молби за съдействие са подадени през 2012 г. до горещата линия на МЗ. Хората често изразяват недоволство от непрофесионално отношение на лекари и медицински персонал към пациентите. Има много сигнали за нерегламентирано плащане на медицински услуги – болните са принуждавани да правят избор на екип или дарение, медицинските консумативи се доставят по неуточнени предварително цени. Има и случаи, когато на пациента не се предоставя информация за хода на лечението, предстоящите манипулации, избора на лекарства и възможните рискове. Жалби са постъпвали и за ТЕЛК – поради затруднена процедура за явяване, забавено издаване на решения на ТЕЛК, несъгласие с взетите от комисиите решения. Гражданите са сигнализирали и за проблеми в достъпа до доболничната помощ, свързани с липсата на ОПЛ на територията на малки населени места и общини.

Сигналите се подават на телефони 9301152, 9301253 и 9301259, или на имейл goreshtalinia@mh.government.bg. За да бъде извършена проверка, жалбата трябва да е в писмен вид.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -