Болките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата

PRINT
д-р Иво Мильотев Пловдив

Болките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата, заяви началникът на отделението по неврология на болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив д-р Иво Мильотев. Причината е, че понижаването на околната температура и на атмосферното налягане водят до влошено кръвоснабдяване на интервертибралните дискове и стави. Температурите още не са паднали под нулата, а в болницата идват все повече пациенти с оплаквания от болки в гърба и кръста. Понякога търсят помощ и за скованост или изтръпване. Седнат ли в удобен стол, после им е трудно да станат.

Вирусите като причина за болки в кръста

За този тип болки влияят и вирусните инфекции. Половината от пациентите разказват, че са изкарали „нещо вирусно на крак“. Лекували са се с медикаменти без рецепта, настъпило е подобрение. Само че тогава се неочаквано кръстът се е схванал.

Според проучванията две трети от хората (70%-80%) са имали епизоди с дискомфорт в гърба и кръста в някакъв момент от живота си, казва д-р Мильотев. Болката е била с различна интензивност, но е оказвала влияние върху способността им да изпълняват всекидневните си задачи.

Ето как сами си причиняваме болките в гърба и кръста

Две са най-честите причини за болките в гърба и кръста:

  • Продължителна неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка.
  • Моментно претоварване – вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.

Възможно е да се появят и след претърпян инцидент или при спортна травма. Но могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, например като болест на Бехтерев.

Заседяването пред монитори – компютри, таблети, телефони, е причина все по-млади хора да се оплакват от подобни болки. Засегнати са дори 25-30-годишните.

Неприятното е, че веднъж появило се, с годините заболяването прогресира.

В много от случаите проблемът отшумява от само себе си и не се налага лечение. Въпреки това консултацията с лекар е препоръчителна, особено ако пациентът има скованост или изтръпване, ако болката не се повлиява от лекарства или от почивка, ако се дължи на падане или нараняване.

„Секването“ в кръста се получава при рязко движение, рядко се оперира

Хирургичното лечение е подходящо само при 2% от пациентите

Посещението при специалист е необходимо и ако болката е съпроводена с проблеми при уриниране, слабост, болка или мравучкане в крака, треска или загуба на тегло. Тези симптоми са сигнал за сериозен проблем, който изисква навременно лечение.

В отчаянието си и водени от желание да се избавят от болките н гърба и кръста, някои хора си спестяват продължителните процедури и бързо преминават към радикални хирургични мерки. Малка част от всички пациенти обаче се нуждаят от оперативно лечение – не повече от 2 процента от прегледаните от лекар. Останалите се чувстват добре и след консервативно лечение, категоричен е д-р Мильотев.

В неврологичното отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ лекарите и медицинските специалисти са с богат опит в диагностиката и терапията на страдащите от това не рядко инвалидизиращо състояние.

Особено важна е възможността след приключване на медикаментозното лечение, пациентът да продължи терапията си в отделението по Физикалка и рехабилитационна медицина в същата болница. По този начин му се осигурява комплексно повлияване на оплакванията.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Болките в гърба и кръста зачестяват през есента и зимата беше последно модифицирана от: юни 1st, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *