Болести на белия дроб забавят работата на мозъка

PRINT

Здравето на белия дроб се отразява върху работата на мозъка, съобщава Health 24. Ако дихателният орган е наред, сивото вещество ще работи с нормален капацитет. Болестите на дробовете като пневмонията например влияят негативно върху когнитивните способности. Това са изводи от проучване на експерти под ръководството на проф. Чарлз Емери от университета в Охайо.

Те анализирали данните на 832-ма шведи на възраст от 50 до 85 г. Състоянието им било следено в продължение на 19 г. Анализът показал категорично, че всичко, което човек прави с белите си дробове, се отразява и на умствените му способности. Учените съветват на първо място да се откажем от цигарите и да започнем да тренираме, да се храним правилно и да се опитаме да минимизираме вредните влияния на околната среда.

Откритието на американските учени позволява да се погледне на стареенето по нов начин. Съществува теория, че в процеса на стареене на организма всички негови функции започват да затихват. Сега обаче изследователите са уверени, че наистина деградацията на едни показатели е свързана с влошаването на други. Едно от обясненията е, че с влошаването на работата на белите дробове в мозъка не постъпва достатъчно кислород. Това влияе на химическите съединения, които предават сигналите между мозъчните клетки.

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Болести на белия дроб забавят работата на мозъка беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *