сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБодри и енергични въпреки смяната на часа - най-добрите съвети!

Бодри и енергични въпреки смяната на часа – най-добрите съвети!

Промяната към лятно часово време предстои да се случи за пореден път в неделя, 27 март. Тогава местим стрелките на часовника с един час напред. Това е по-неблагоприятната промяна, защото в неделя губим един час или както повечето хора казват: Спим с един час по-малко! За мнозина промяната създава дискомфорт, защото сутрин се налага да стават с един час по-рано.

Ако страдате от умора, изтощение или депресивни настроения в първите дни след смяната на часа, не сте сами! Проучвания в Германия например сочат, че около 27% от хората страдат от някакви леки здравословни проблеми в този период.

Как да преодолеем смяната на часа

Към това се добавя и пониженият тонус от пролетната умора

Как може да преодолеем тази промяна и да си върнем обичайната енергия, необходима за работата и семейните задължения? Ето няколко съвета, които може да ви бъдат полезни. Добрата новина е, че лошото настроение и самочувствие, свъзрано с недоспиването, обикновено отминават за около седмица.

Защо изместването на часа за ставане от режима, с който сме свикнали, ни кара да се чувстваме недоспали? В първите дни след преминаване към лятното часово време ние по всяка вероятност наистина спим по-малко. „Виновен“ за това е вътрешният ни часовник. Водени от него, ние успяваме да заспим в часа, в който сме свикнали – т.е. един час по-късно по новото време.

 

Няколко идеи за релаксиращи ритуали от вечерта

Първата цел е да променим навиците си, свързани с часа на лягане и ставане. За целта помислете, кои релаксиращи ритуали вечерта биха имали най-голям ефект при вас – леки упражнения за разтягане, масаж на гърба, отпускаща музика, приятна книга. Една таблетка магнезий (250-500 мг) ще помогне на мускулите да се отпуснат по-бързо. Вземете я в късния следобед или с вечерята. Избягвайте много алкохол или напрягащи драматични филми преди лягане. Проветрете добре стаята вечер – чистият въздух помага за добрият сън. Ако наистина трудно заспивате, може да вземате за около седмица вечерта по 1 таблетка мелатонин (консултирайте се в аптеката за препарата, който сте избрали).

Мелатонин – за какво помага и как действа

Още няколко съвета:

  • Не пийте кафе и други ободряващи напитки след 17 часа;
  • Спалнята не бива да е прекалено отоплена или прекалено светла;
  • Не се поддавайте на изкушението да спите продължително през деня, за да „наваксате“ недоспиването от нощта;
  • Избягвайте алкохола, особено късно вечер. В началото той отпуска, но по-големите количества смущават баланса на хормоните и това може да повлияе негативно на пълноценния сън.

Инсомния – най-добрите съвети и техники за бързо заспиване

На сутринта раздвижете кръвообращението

След като алармата за ставане позвъни сутринта, станете веднага, дори да ви е трудно! Вдигнете щорите, раздвижете се, за да стимулирате кръвообращението. Може да направите няколко леки упражнения на отворен прозорец, ако времето позволява. Чистият въздух и естествената светлина ще потиснат хормона мелатонин, отговорен за сънливостта и заспиването. Всъщност, опитайте се да станете малко по-рано още в неделя – така в понеделник промяната няма да е толкова драстична!

Кои са причините да усещаме умора?

Ако чувствате, че като цяло енергийният ви тонус е в ниска точка, помислете за цялостна програма. Това може да е и заради пролетната умора, не само от промяната на часа. Пролетната умора не е въображаемо състояние, свързана е с дефицита на витамин D и други микроелементи, вещества в организма, с хормоните, които се влияят от промяната на сезоните. През студените месеци прекарваме по-малко време навън като цяло. Движим се по-малко, ядем повече мазни и калорични храни. По-ниско е насищането с кислород на кръвта, а натрупаните 2-3 кг или повече ни правят отпуснати и апатични.

Пролетната умора засяга по-често жените, как да си помогнем

Правила за ободряваща закуска

Помислете за подходяща закуска с много протеини и полезни вещества. Например бъркани яйца с филия пълнозърнест хляб и прясно изцеден цитрусов сок с лъжичка мед. Белтъчините в храната карат тялото да работи! Мазнините, особено животинските, и прекалено много въглехидрати отнемат енергия.

Протеиновият шейк с плодове също е добър избор – засища с малко калории, може да се свалят килограми. Трик: Използвайте замразени малини, къпини, боровинки и др. – те са чудесен избор и удобни за използване, брани са в сезона и са били добре узрели. Може да приготвите такъв шейк още от вечерта, така на сутринта ще спестите време.

Как хормоните контролират теглото ни + съвети за отслабване

Пийте достатъчно вода за естествен детокс!

Този елементарен на пръв поглед съвет е необходим, защото все още има много хора, които твърдят, че не изпитват жажда. Всъщност нямат създаден навик да пият вода още от детска възраст. Около 1,5 л вода на ден са достатъчни. Изключете захарта, поне за 2-3 седмици, избирайте лека и витаминозна храна през деня с повече пресни продукти и без излишни мазнини.

10 причини да пием вода с лимон сутрин

 

Ето и още няколко интересни, нестандартни съвети за справяне с липсата на тонус от смяната на часа:

? Може да се приемат известно време и хранителни добавки с витамини, аминокиселини, но нека припомним, че те са наистина „добавки“, а не заместител на здравословното хранене.

? Планирайте достатъчно движение през деня! Гледайте на тази задача като част от списъка с важни задължения!

? Планирайте нещо хубаво за себе си в първоти дни  – малък ритуал на грижа за себе си, среща със стар приятел

? Някои хора избират просто да игнорират промяната. Телефонът и компютърът се сменят сами, тогава и вие приемате, че се водите по нов график!

10 ползи от ходенето пеша за фигурата, мозъка и очите

? Използвайте по-дългата дневна светлина след работа за разходки навън – с приятел, с домашния любимец или просто в някой приятен парк. Природата помага да презаредим, а зеленината и чистият въздух отпускат нервната система.

?Сега е моментът да започнете йога! Разтягащите упражнения са особено подходящи за хора на средна възраст и повече, които не могат да упражняват друг спорт активно.

? Ще спите по-добре, ако сте активни през деня! Това е така, защото организмът е настроен да минава през активна фаза, за да се стигне до момента на разпускане. Ако цял ден се влачите и сте в полузадрямало състояние, нищо чудно вечерта да се ококорите и да не можете да заспите навреме.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -