четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБлизначета се родиха здрави, след като спасиха майка им от преплитане на...

Близначета се родиха здрави, след като спасиха майка им от преплитане на червата

Млада жена роди близнаци, след като в 4-тия месец на бременността си претърпя тежка животоспасяваща операция в „Токуда“ – София. Малките се родиха преждевременно в осмия месец и сега се намират под интензивно наблюдение в новата семейна стая в отделението по неонатология, но се чувстват добре и наддават на тегло.

Младата жена (на снимката вече с бебетата) постъпва в „Токуда“ през май по спешност с остри болки в корема след няколкократни опити за диагностициране от други специалисти и уплашена от обсъждана операция за аборт. След откриване на проблема се оказва, че единственият хирург, който поема отговорността да бъде оперирана в това състояние, е д-р Илия Карагьозов, началник на отделение по Гинекология и високорискова бременност в „Токуда“.

„На другите места ми казаха, че бременността трябва да бъде прекъсната, за да могат да ме оперират и да оживея. Не можех и не исках да повярвам, че това ще се случи.“ – споделя пациентката. Свикан е мултидисциплинарен екип от гинеколози, коремни хирурзи и анестезиолози, които успяват да решат проблема с чревната непроходимост и да запазят живота на бебетата и тяхната майка.

Следва цял месец възстановяване, но бременността е запазена и се наблюдава от д-р Росица Колева, специалист по високорискова бременност в гинекологията на „Токуда“. Лекарските екипи предполагат, че е възможно преждевременно раждане предвид състоянието на майката и затова са извършени два серклажа. Поставени са и медикаменти, които ускоряват развитието на белите дробове на бебетата. В края на август майката е приета за раждане месец и половина преди термина. Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология, подготвя екипите за поемане на недоносените близнаци. Децата са момченце и момиченце и се раждат по 1500 г.

Като чудесно решение за случая идва новообзаведената семейна стая за недоносени бебета, която Неонатологията на „Токуда“ откри преди 2 седмици. Майката има възможност денонощно да бъде до бебетата, които все още са в под интензивно наблюдение в специализираните кувьози. „Не знам какво бих правила, ако трябваше да съм далече от тях за цял месец. Сега съм с тях всеки ден и те растат пред очите ми.“ – казва радостната майка и благодари на екипа, който се грижи за любимите и същества. Близнаците ще останат поне още месец под непрекъснато наблюдение на специализирания екип от неонатолози на японската болница.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -