четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБлизки на починали родилки искат регистър на лекарските грешки

Близки на починали родилки искат регистър на лекарските грешки

Близки на починали бебета и родилки излязоха днес на граждански протест в София срещу липсата на адекватни действия за разрешаването на делата им. Сред тях бяха роднините на 19-годишната Деяна Георгиева и 34-годишната Надежда Узунова, починали след раждане в болница „Шейново“. Според роднините им приключилите експертизи ясно сочат, че става дума за лекарски грешки и небрежност.

Близките на двете жени се обединиха заедно с други семейства, загубили родилка или бебе при раждане в сдружение „Живот за България“. Днес те организираха мирен протест, за да покажат, че много от делата за лекарски грешкисе бавят с години и има сериозни проблеми за установяването на истинските обстоятелства около инцидентите. Често национални консултанти си правели отвод и не желаели да правят експертизи по делата от солидарност с колегите си. Съпругат на Деяна – Марат, поиска ефективни присъди за виновните лекари, които били посочени поименно в приключила още през април петорна медицинска експертиза.

Не получаваме адекватната помощ от страна на държавата и отговорните институции, казва Радослав Благоев от сдружението. Той и съпругата му са загубили бебе и водят дело срещу болницата за това. Протестиращите настояват за коренна промяна на съществуващата система на съдебно медицинска експертиза, която не позволява ясно да се назоват виновните.

Искат също и създаване на регистър на медицински инциденти и грешки. Според тях е нужно да се създаде независима институция за разследване на медицински инциденти с включване в състава й на специализирани прокурори и независими експерти. Хората, загубили близък при раждане, настояват за бърза съдебна и досъдебна процедура при лекарски грешки, а също и националните консултанти да нямат право да отказват да правят експертиза.

Сдружението предлага в писмо до институциите създаването на рейтинг на болници според качеството на предлаганите услуги. Лекарите периодично да бъдат оценявани за квалификацията си. Друго основно искане е да се създаде гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -