Близки на починали родилки искат регистър на лекарските грешки

PRINT

Близки на починали бебета и родилки излязоха днес на граждански протест в София срещу липсата на адекватни действия за разрешаването на делата им. Сред тях бяха роднините на 19-годишната Деяна Георгиева и 34-годишната Надежда Узунова, починали след раждане в болница „Шейново“. Според роднините им приключилите експертизи ясно сочат, че става дума за лекарски грешки и небрежност.

Близките на двете жени се обединиха заедно с други семейства, загубили родилка или бебе при раждане в сдружение „Живот за България“. Днес те организираха мирен протест, за да покажат, че много от делата за лекарски грешкисе бавят с години и има сериозни проблеми за установяването на истинските обстоятелства около инцидентите. Често национални консултанти си правели отвод и не желаели да правят експертизи по делата от солидарност с колегите си. Съпругат на Деяна – Марат, поиска ефективни присъди за виновните лекари, които били посочени поименно в приключила още през април петорна медицинска експертиза.

Не получаваме адекватната помощ от страна на държавата и отговорните институции, казва Радослав Благоев от сдружението. Той и съпругата му са загубили бебе и водят дело срещу болницата за това. Протестиращите настояват за коренна промяна на съществуващата система на съдебно медицинска експертиза, която не позволява ясно да се назоват виновните.

Искат също и създаване на регистър на медицински инциденти и грешки. Според тях е нужно да се създаде независима институция за разследване на медицински инциденти с включване в състава й на специализирани прокурори и независими експерти. Хората, загубили близък при раждане, настояват за бърза съдебна и досъдебна процедура при лекарски грешки, а също и националните консултанти да нямат право да отказват да правят експертиза.

Сдружението предлага в писмо до институциите създаването на рейтинг на болници според качеството на предлаганите услуги. Лекарите периодично да бъдат оценявани за квалификацията си. Друго основно искане е да се създаде гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Близки на починали родилки искат регистър на лекарските грешки беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *