четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБизнес вражда зад спирането на добавките "Цитрогард" и "Цитросепт джуниър"

Бизнес вражда зад спирането на добавките „Цитрогард“ и „Цитросепт джуниър“

Популярните хранителни добавки „Цитросепт джуниър“ и „Цитрогард“ са блокирани в аптеките и всеки момент количествата ще бъдат иззети, за да бъдат предадени най-вероятно за унищожение, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Това се случва, след като от Агенцията по безопасност на храните съобщават, че в двата продукта е открит дезинфектантът бензетониум хлорид, който не е разрешен за влагане в хранителни добавки.

Двата препарата са екстракт от семки на грейпфрут. Използват се като противовъзпалително и имуностимулиращо средство. Субстанцията бензетониум хлорид служи като антисептик, дезинфектант във фармацията, но се допуска само за лекарството и то в ограничена дозировка, поясни експерт от фармацевтичния факултет.

Хранителната добавка от семки на грейпфрут беше много търсена, коментира Костов. Той смята, че донякъде се преувеличава опасността от намерения в добавката антисептик. Тя е в течна форма, а дозата, която се приема, е няколко капки. Те пък се разтваряли в чаша вода и при такова разреждане едва ли човек може да погълне много от дезинфектанта. Някои хора купували освен това добавката за външно приложение. Факт е, че бензетониум хлорид е забранен за влагане в хранителни добавки, отбеляза Костов. Предполага, че е използвана за стабилизиране на екстракта, тъй като течните форми по-лесно се окислявали и гранясвали. Това всъщност е синтетична амониева сол със силни антисептични и антиинфекциозни свойства. Има висока активност срещу бактерии, вируси и гъбички, особено стрептококови.

В момента в аптеките може да се купи само „Цитросепт органик“, който се предлага от 5-6 г. на пазара. Той е на полската фирма „Цинтамани“, която първа го предлага на пазара. Вероятно именно от нея постъпва сигнала в Главна дирекция „Национална полиция“, че е възможно „Цитросепт“ и „Цитрогард“ да съдържат забранени химически вещества. Причината е, че чуждата компания води съдебни спорове с „Цитрогард“ ЕООД и „Цитросепт“ ЕООД заради предполагаема нелоялна конкуренция. Двете фирми са на един собственик – д-р Петър Христов от Ямбол, който е бивш дистрибутор на „Цинтамани“.

От агенцията не могат да се ангажират с мнение дали дезинфектантът е опасен, но са категорични, че той не присъства в разрешените съставки за хранителни добавки. Затова и всичките иззети над 5000 опаковки с по десетки шишенца в тях ще бъдат унищожени. Това ще стане след приключване на предварителното производство на прокуратурата и полицията, защото може да ги поискат за веществено доказателство.

За да се използва бензетониум хлорид като съставка, продуктът трябва да бъде регистриран като лекарство, което е много сложна, скъпа и дълга процедура. Агенцията по храните е уведомила колегите си от всички останали европейски държави чрез системата за бързо оповестяване на хванати опасни храни – RASFF.

Полският продукт „Цитрасепт органик“ не е блокиран и може да се купи в аптечната мрежа. Според фармацевти обаче бизнес войната между двете фирми ще доведе до отлив на купувачи за продукта изобщо, тъй като повечето потребители не правели разлика между различните производители.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -