Бизнес вражда зад спирането на добавките „Цитрогард“ и „Цитросепт джуниър“

PRINT

Популярните хранителни добавки „Цитросепт джуниър“ и „Цитрогард“ са блокирани в аптеките и всеки момент количествата ще бъдат иззети, за да бъдат предадени най-вероятно за унищожение, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Това се случва, след като от Агенцията по безопасност на храните съобщават, че в двата продукта е открит дезинфектантът бензетониум хлорид, който не е разрешен за влагане в хранителни добавки.

Двата препарата са екстракт от семки на грейпфрут. Използват се като противовъзпалително и имуностимулиращо средство. Субстанцията бензетониум хлорид служи като антисептик, дезинфектант във фармацията, но се допуска само за лекарството и то в ограничена дозировка, поясни експерт от фармацевтичния факултет.

Хранителната добавка от семки на грейпфрут беше много търсена, коментира Костов. Той смята, че донякъде се преувеличава опасността от намерения в добавката антисептик. Тя е в течна форма, а дозата, която се приема, е няколко капки. Те пък се разтваряли в чаша вода и при такова разреждане едва ли човек може да погълне много от дезинфектанта. Някои хора купували освен това добавката за външно приложение. Факт е, че бензетониум хлорид е забранен за влагане в хранителни добавки, отбеляза Костов. Предполага, че е използвана за стабилизиране на екстракта, тъй като течните форми по-лесно се окислявали и гранясвали. Това всъщност е синтетична амониева сол със силни антисептични и антиинфекциозни свойства. Има висока активност срещу бактерии, вируси и гъбички, особено стрептококови.

В момента в аптеките може да се купи само „Цитросепт органик“, който се предлага от 5-6 г. на пазара. Той е на полската фирма „Цинтамани“, която първа го предлага на пазара. Вероятно именно от нея постъпва сигнала в Главна дирекция „Национална полиция“, че е възможно „Цитросепт“ и „Цитрогард“ да съдържат забранени химически вещества. Причината е, че чуждата компания води съдебни спорове с „Цитрогард“ ЕООД и „Цитросепт“ ЕООД заради предполагаема нелоялна конкуренция. Двете фирми са на един собственик – д-р Петър Христов от Ямбол, който е бивш дистрибутор на „Цинтамани“.

От агенцията не могат да се ангажират с мнение дали дезинфектантът е опасен, но са категорични, че той не присъства в разрешените съставки за хранителни добавки. Затова и всичките иззети над 5000 опаковки с по десетки шишенца в тях ще бъдат унищожени. Това ще стане след приключване на предварителното производство на прокуратурата и полицията, защото може да ги поискат за веществено доказателство.

За да се използва бензетониум хлорид като съставка, продуктът трябва да бъде регистриран като лекарство, което е много сложна, скъпа и дълга процедура. Агенцията по храните е уведомила колегите си от всички останали европейски държави чрез системата за бързо оповестяване на хванати опасни храни – RASFF.

Полският продукт „Цитрасепт органик“ не е блокиран и може да се купи в аптечната мрежа. Според фармацевти обаче бизнес войната между двете фирми ще доведе до отлив на купувачи за продукта изобщо, тъй като повечето потребители не правели разлика между различните производители.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Бизнес вражда зад спирането на добавките „Цитрогард“ и „Цитросепт джуниър“ беше последно модифицирана от: януари 18th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *