четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБезсънието може да ви докара депресия

Безсънието може да ви докара депресия

Сънят е от ключово значение за доброто самочувствие. Затова и хората, които си лягат късно и спят по-малко, вредят не само на здравето си. Безсънието е причина, те да са в по-лошо настроение от онези, които спят редовно и достатъчно, съобщава немският сайт Netdoktor.de. Недоспалите ги връхлитат мрачни мисли, имат повече грижи за бъдещето, оплетени са в негативни спомени.

По-често от другите те имат натрапчиви мисли, превъртат едни и същи проблеми през главата си. По-голяма е вероятността да имат и дълбоки психични проблеми. Мрачните размишления повишават риска от депресия, страхови неврози и социални фобии.

Изводите са резултат от проучване на Университета Бирмингам. Учените разпитали 100 студенти за честотата на появата на негативни мисли, описали също навиците си за лягане и продължителност на съня, страдат ли от безсъние. Оказало се, че онези, които си лягат късно и не спят достатъчно, се оплакват по-често от постоянно черни мисли, които се завръщат.

Осигуряването на достатъчно сън е проста мярка за овладяване на лошото настроение, изтъкват експертите. Важи и обратното – хората, които не могат да се организират и да си лягат навреме, рискуват да задълбочат депресивните си настроения. Според експертите осигуряването на допълнителен сън може дори да помогне за лечението на по-леки подобни смущения. Известно е, че хората с депресия не могат да спят добре, страдат от безсъние. Има проучвания, според които в Германия един от 4-ма не може да спи пълноценно през нощта. Това показва, че проблемът е доста разпространен.

Източник: Nota, J.A. & Coles, M.E. (2014). Duration and Timing of Sleep are Associated with Repetitive Negative Thinking. Cognitive Therapy and Research. DOI 10.1007/s10608-014-9651-7

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -