Безсънието може да ви докара депресия

PRINT
безсъние заспивам трудно

Сънят е от ключово значение за доброто самочувствие. Затова и хората, които си лягат късно и спят по-малко, вредят не само на здравето си. Безсънието е причина, те да са в по-лошо настроение от онези, които спят редовно и достатъчно, съобщава немският сайт Netdoktor.de. Недоспалите ги връхлитат мрачни мисли, имат повече грижи за бъдещето, оплетени са в негативни спомени.

По-често от другите те имат натрапчиви мисли, превъртат едни и същи проблеми през главата си. По-голяма е вероятността да имат и дълбоки психични проблеми. Мрачните размишления повишават риска от депресия, страхови неврози и социални фобии.

Изводите са резултат от проучване на Университета Бирмингам. Учените разпитали 100 студенти за честотата на появата на негативни мисли, описали също навиците си за лягане и продължителност на съня, страдат ли от безсъние. Оказало се, че онези, които си лягат късно и не спят достатъчно, се оплакват по-често от постоянно черни мисли, които се завръщат.

Осигуряването на достатъчно сън е проста мярка за овладяване на лошото настроение, изтъкват експертите. Важи и обратното – хората, които не могат да се организират и да си лягат навреме, рискуват да задълбочат депресивните си настроения. Според експертите осигуряването на допълнителен сън може дори да помогне за лечението на по-леки подобни смущения. Известно е, че хората с депресия не могат да спят добре, страдат от безсъние. Има проучвания, според които в Германия един от 4-ма не може да спи пълноценно през нощта. Това показва, че проблемът е доста разпространен.

Източник: Nota, J.A. & Coles, M.E. (2014). Duration and Timing of Sleep are Associated with Repetitive Negative Thinking. Cognitive Therapy and Research. DOI 10.1007/s10608-014-9651-7

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Безсънието може да ви докара депресия беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *