вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБезплатна лекция учи онкоболни как да се хранят правилно

Безплатна лекция учи онкоболни как да се хранят правилно

Лекция на тема „Ползите от доброто хранене при онкологичните заболявания“ ще се проведе в „Училище за пациенти“ на УСБАЛО.

Тя ще се състои на 28 март (четвъртък) от 13.00 ч. в аулата на болницата. Лекцията ще бъде изнесена от старшата сестра Галина Милчева. По време на нея пациентите с онкологични заболявания ще могат да получат полезна информация за това дали храненето оказва влияние на състоянието им, има ли полезни и вредни храни при тази диагноза, кои са те.

Какво да ядем, за да се предпазим от рак

Онкологичните заболявания са сред една от най-честите причини в света за смъртност и инвалидизация. Заради застаряването на населението броят им като цяло се увеличава. Последните данни за разпространението на раковите заболявания на СЗО и Международната организация за изследване на рака показват, че новите случаи от рак на година достигат 18.1 млн., а над 9.5 млн. са смъртните случаи.

Това означава един на всеки 5 мъже и една на 6 жени в света да развие заболяването през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени да почине от него. Броят на преживели 5 години с диагнозата рак или т.н. 5-годишна болестност е изчислен на 43.8 млн. Затова е изключително важно всеки човек да се стреми да води здравословен начин на живот и да се грижи за здравето си.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -