сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБез банички и пържено в яслите от 2013 г.

Без банички и пържено в яслите от 2013 г.

От догодина здравословно ще се хранят и децата в яслите. До края на 2012 г. ще е готова необходимата наредбата. Това съобщи д-р Нелия Микушинска, шеф на отдел „Обществено здраве“ в Министерството на здравеопазването. Сега в детските ясли и млечни кухни готвели по книжка с примерни менюта от 70-е години.

В тях са застъпени най-вече хлебните закуски, макаронените изделия, имало включени и пържени манджи. Занапред обаче в детските кухни и в порционите на хлапетата от яслите, ще залегне задължението два пъти седмично да им се дава риба, която обаче не трябва да е пържена и панирана.

В дневните детски заведения вече няма да дават на най-малките тортите, пастите, мазните хлебни закуски от типа на баничките и рогчетата, разтворимите безалкохолни, както и всякакви газирани напитки и силни подправки. Мляко, чай, минерална вода и прясно изцедени плодови сокчета са позволените напитки за децата в яслите.

Освен два пъти седмично риба в менюто, както и в това на детските кухни, ще се набляга предимно на пилешкото и телешкото. Предвиждат се задължително салати и поне едно зеленчуково ястие на обяд. То може да бъде супа, ако второто е месно или да е основно ястие, ако тя е топчета или с късчета месо.

Повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко захар, сол и мазнини присъстват на трапезата в детските градини, домове и лагери, откакто на 15 септември 2011 г. влезе в сила новата наредба за храненето при малчугани от 3 до 7 г.  Досега имаше разпоредби за здравословно хранене само в училищните лавки и столове. Наредбата е част от пакета документи, които МЗ готви за храненето при децата.

Още по темата: Поне 300 г пресни плодове и зеленчуци на ден ще дават в детските градини

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -