Без банички и пържено в яслите от 2013 г.

PRINT

От догодина здравословно ще се хранят и децата в яслите. До края на 2012 г. ще е готова необходимата наредбата. Това съобщи д-р Нелия Микушинска, шеф на отдел „Обществено здраве“ в Министерството на здравеопазването. Сега в детските ясли и млечни кухни готвели по книжка с примерни менюта от 70-е години.

В тях са застъпени най-вече хлебните закуски, макаронените изделия, имало включени и пържени манджи. Занапред обаче в детските кухни и в порционите на хлапетата от яслите, ще залегне задължението два пъти седмично да им се дава риба, която обаче не трябва да е пържена и панирана.

В дневните детски заведения вече няма да дават на най-малките тортите, пастите, мазните хлебни закуски от типа на баничките и рогчетата, разтворимите безалкохолни, както и всякакви газирани напитки и силни подправки. Мляко, чай, минерална вода и прясно изцедени плодови сокчета са позволените напитки за децата в яслите.

Освен два пъти седмично риба в менюто, както и в това на детските кухни, ще се набляга предимно на пилешкото и телешкото. Предвиждат се задължително салати и поне едно зеленчуково ястие на обяд. То може да бъде супа, ако второто е месно или да е основно ястие, ако тя е топчета или с късчета месо.

Повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко захар, сол и мазнини присъстват на трапезата в детските градини, домове и лагери, откакто на 15 септември 2011 г. влезе в сила новата наредба за храненето при малчугани от 3 до 7 г.  Досега имаше разпоредби за здравословно хранене само в училищните лавки и столове. Наредбата е част от пакета документи, които МЗ готви за храненето при децата.

Още по темата: Поне 300 г пресни плодове и зеленчуци на ден ще дават в детските градини

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Без банички и пържено в яслите от 2013 г. беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *