В Пирогов спасиха с операция две бебета с некроза на червата

PRINT
д-р Цветко Георгиев Пирогов
Две бебета с вродени редки аномалии бяха спасени в „Пирогов“. Те бяха оперирани от екипа на д-р Цветко Георгиев. Двете момиченца са родени с рядко срещана аномалия, при която още в утробата част от червата им некротизират и загиват. Това става причина за формирането на кистична туморна формация. Образуванието се сраства с останалите коремни органи.
Самият тумор съдържа каша от червата и некротични тъкани.  Затруднява и дори пречи бебетата да се хранят нормално, което пряко застрашава живота им.
Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.
Освен завеждащият Отделението на новороденото и вродените аномалии  д-р Цветко Георгиев принос за възстановяването на бебетата има и завеждащият Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.
Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.
Това не е първият случай, когато в „Пирогов“ помагат с операция на деца с редки заболявания. Преди две години например там оперираха 2-годишната Сияна. Тя имаше рядкото заболяване Синдром на „Поланд“. Липсват ребра наред с други съществуващи проблеми в гръдния кош. В света са известни само 5 такива пациенти. Лечението й се осъществи в „Пирогов“. Там направиха втора сложна операция за възстановяване на гръдния кош по системата „растящи ребра“.
Момиченцето бе оперирано от проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров с помощта на проф. Ралф Щукер. Тримата поставиха специалната конструкция „растящи ребра“, която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Заради растежа на детето се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.
[Общо: 3    Средно: 4/5]
В Пирогов спасиха с операция две бебета с некроза на червата беше последно модифицирана от: декември 22nd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *