четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБебе с рядък тумор на черния дроб изуми лекарите

Бебе с рядък тумор на черния дроб изуми лекарите

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб. През месец септември м.г. на детето е поставена диагноза хепатобластом – рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца. В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница, където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е намален до 6 см.

Това ни даде възможност да извършим операцията и да го отстраним успешно, коментира проф. Владов. Възстановяването на детето върви добре и вчера го изписахме от болницата, поясни доц. Шивачев. Последващите стъпки относно лечението ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози.

Кое пази и кое разболява черния дроб

Операцията на 11-месечния пациент е поредният добър пример за доброто сътрудничеството между двете лечебни заведения, чиито специалисти не за първи път обединяват усилия и експертиза в името на човешкия живот.

Източник: Пресцентър на ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -